Tudományban vetélkedő diákok Újpesten

  •  
  •  
  •  

Tavasszal tizenkettedik alkalommal rendezik majd meg a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáját és az eseményt előkészítő közép-magyarországi régióban vetélkedő diákok fordulójának, ezúttal Újpest egyik legmagasabb színvonalú oktatási intézménye, a Könyves Kálmán Gimnázium adhatott méltó otthont.

A konferencia Sömjén Gábor iskolaigazgató, Molnár Szabolcs alpolgármester és Nickl István, a Kutató Diákok Országos Szövetségének ügyvezető elnökének köszöntőivel vette kezdetét. Molnár úr elmondta, hogy nagyon megtisztelőnek érezte azt a kezdeményezést, hogy az idei évben a TUDOK országos konferenciát előkészítő regionális közép-magyarországi fordulónak, kerületünk adjon helyet. Az önkormányzat örömmel állt a kezdeményezés mellé és nyújtott anyagi segítséget is a rangos esemény lebonyolításhoz.

A verseny, melyet minden év őszén, az ország öt különböző helyszínén rendezek meg, lehetőséget biztosít minden kutató diáknak, hogy ismertesse kutatásainak eredményét és, akik eredményesen szerepelnek, lehetőséget kapnak arra, hogy előadják a kutatásaik eredményét a tavasszal megrendezésre kerülő Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján, egyszerűbb nevén a TUDOK-on. Az esemény november 11-én kezdődött és majd száz diák mérette meg magát a kétnapos versenyen történelem, gazdaság, orvos- és sporttudomány, biológia, fizika, műszaki- és technikatörténet témakörökben.

Dr. Hollósi Antal zsűritag, a Károlyi Sándor kórház orvosigazgatója és egykor Könyves diák lapunknak elmondta, hogy vélemény szerint rendkívül jól felkészült fiatalok igényes prezentációit halhatta és dicséretesnek tartja, hogy ma fiatalok komoly témákban elmélyedve készítenek előadást és lehetnek példaképek társaik előtt.

A konferencia a résztvevő, maguk elé kutatási célokat kitűző középiskolás diákok számára, kezdő lépés lehet abban, hogy később egyetemi hallgatóként, majd kutatóként hozzájáruljanak a tudományterületük fejlődéséhez és új ismeretekkel való gazdagodásához.

P.M.