Tungsram Fesztivál – Vili újra

  •  
  •  
  •  

Amikor kitaláltam a Tungsram Fesztivál címen szervezett amatőr táncdalénekes-vetélkedőt, azt tulajdonképpen Naszvagyi Vilinek találtam ki. Mert akkor csak a „Ki mit tud” volt a tehetségkutatás, meg a helyi szintű seregszemlék, ahonnan legfeljebb a következő szintig lehetett jutni, aztán vége.

Igen ám, de mi Vilit fel akartuk mutatni, azt akartuk, hogy felfedezzék, hogy sztár, igazi „menő” legyen belőle! Hát – gondoltuk – ha a tehetségkutatók nem jönnek ki se a Szilágyi utcába, a Gépgyári Klubba, se a Váci útra az Izzó Klubba, akkor hívjuk ki őket!

És így lett a Tungsram Fesztivál! Amihez nem kellett más, mint egy Vili szintű és tehetségű énekes, más seregszemléket nyert riválisok és egy jó zenekar! Nem árt, ha híresek – legyen hát Kovács Jocó, és segítségével az Atlantisz! Neményi Bélával, Sankó Lászlóval, Tihanyi Gyulával, Hanka Petivel és persze Jocóval. Ők két-három próbán összehangolnak az énekesekkel, gálára készen. A zsűribe jöttek az akkori top szakértők, Komjáthy György, a rádió, illetve az ország elsőszámú lemezlovasa, Kesszler György, az ORI (fiatalabbak kedvéért: Országos Rendezőiroda) vezérigazgatója és újságíró.

A nézőtér megtelt, indult a függöny, feldübörgött az Atlantisz, kezdődött a verseny! És a végén Vili nyert! Először, másodszor és harmadszor is! A program egyik felét verseny tette ki, másik felét a zenekar koncertje.

Komjáthy egyszer megkérdezte, megint az Atlantisz kísér? Igenlő válaszunkra hozzátette: akkor Neményi hozta az alumínium húrú gitárját is.
– Neményi az énekesek kísérésében nem lesz színpadon – tettük hozzá közbevetőleg – csak a koncertrészben játszik.
– Jaj, persze, hogyan gondolnák, hogy a Nagy Neményi Béla kiáll amatőröket kísérni? – ironizált Komjáthy.
Ő mindig tudta, hogy „a” Naszvagyi nyer, mindegy, kik énekelnek a mezőnyben! Talán a harmadik fesztiválon meg is jegyezte, Vilihez érve a névsorban: „csak egy kicsivel lenne szebb!” (Vörös hajú, fehér bőrű, hegyes orrú, szeplős srác volt, és vonásai sem vetekedhettek Alain Delonéval.) Erre én: „de ebből a kinézetéből és hangból Nyugaton már sztár lenne!”
Nem válaszolt, de azt se mondta, hogy megpróbálja egyengetni az útját. Nem is egyengette. Réti János