Tűz Káposztásmegyeren FRISSÍTVE!

  •  
  •  
  •  

Csütörtökön késő este tűz ütött ki Káposztásmegyer II-n, a Sárpatak utcában. A lángok vélhetően ágyban dohányzás miatt csaptak fel a hetedik emeleti lakásban. 150 embert kellett éjszaka kitelepíteni.

Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint a három gyermeket a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőttek közül a súlyos sérülteket a Szent István Kórházba, azokat pedig, akik füstmérgezést szenvedtek, a Péterfy-kórházba szállították. A sérültek állapotáról a kórházak egyelőre nem adtak tájékoztatást.

A tűzeset miatt egyetlen lakó kérte az önkormányzattól az elhelyezését, amelyről gondoskodtak is az este folyamán.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek péntek délelőtt azt mondta: a tűz a IV. kerületi Sárpatak utcában, egy tízemeletes panelház hetedik emeletén keletkezett, és a tűzoltók kiérkezésekor már „tombolt” a folyosón. A lángok azért terjedtek gyorsan, mert a folyosón, a menekülő-útvonalon szabálytalanul nagy mennyiségű éghető anyagot tároltak; emiatt a lakók nem tudták elhagyni a lakásukat, így a felső szintekről az ablakon át, létrás tűzoltóautóval mentettek ki 15 embert. A tűzoltók összesen 26 embert mentettek ki az épületből.

A szóvivő közlése szerint az oltást az is nagy mértékben nehezítette, hogy a folyosó elé szerelt vasrácsot el kellett távolítani, hogy bejussanak a lakásokhoz, és ez hosszú perceket vett igénybe.

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, legalább harmincan oltották a lángokat, illetve mentették a lakókat. A tüzet azóta eloltották, a lépcsőházat átszellőztették.

Nyolc lakásba – a 7. és a 8. emeletre – Kisdi Máté tájékoztatása szerint mostanáig nem térhettek vissza a lakók; egy lakás minden bizonnyal lakhatatlanná vált, de a többit is vizsgálják.

Wintermantel Zsolt a helyszínen segített ellátni és elhelyezni az otthon nélkül maradottakat. Az önkormányzat közlése szerint, ahogy ilyen esetekben mindig, a rendőrséggel és a tűzoltósággal együtt a kimentett lakóknak vizet és pihenőbuszokat biztosítottak.

Az elsődleges vizsgálatok alapján az épület szerkezete nem sérült, de 4 lakás használhatatlanná vált. További információkkal folyamatosan jelentkezünk.

(A képet köszönjük Pócsi Károlynak)