Tűzgyújtási tilalom van

  •  
  •  
  •  

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a napokban a vidékfejlesztési miniszter, mivel a csapadékmentes és szeles időjárás miatt erdeink fokozottan tűzveszélyessé váltak.

Az általános tűzgyújtási tilalom értelmében az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. Ez vonatkozik a kijelölt tűzrakó helyekre, valamint a vasút menti fásításokra, a gaz- és avarégetésre is – tájékoztatott Árvai Imre tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő.

A tűzgyújtási szabályok betartását a település jegyzője, valamint a Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, illetve az illetékes tűzvédelmi hatóság ellenőrzi. Efelett bejelentési kötelezettség terheli azt, aki észreveszi, hogy valaki a tűzgyújtási szabályokat megszegi, a tilalom ellenére tüzet gyújt.

Tulajdonképpen még az is büntethető, aki egy csikket kidob a kocsi ablakán, hiszen a vonatkozó jogszabály szerint „Égő dohányneműt, gyufát és egyéb gyújtóforrást tilos olyan helyre tenni, vagy ott eldobni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat.” Aki megszegi a tilalmat, az szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Sokak számára kérdéses, hogy ilyenkor a kertekben is tilos-e elégetni a növényi hulladékot? Mint azt Árvai Imre tűzoltó alezredestől megtudtuk, a levegő védelméről szóló kormányrendelet eleve tiltja a növénytermesztésből származó szemét nyílt téri égetését, de lehetőséget ad más jogszabályi rendelkezés alkalmazására is.