•  
  •  
  •  

Idén más lesz az év utolsó napja, sok tiltás vonatkozik a máskor vásárolható tűzijátékokra. A Katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy az engedélyezettekkel is nagyon óvatosan kell bánni.

“Idén csak az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni. Közterületen ezeket is tilos működtetni, idén tehát csak kertes házak kertjében van rá lehetőség.”
– írta lapunknak is eljuttatott közleményében Mukics Dániel, a Katasztrófavédelem szóvivője. Emlékeztet arra is, hogy a 3. osztályba sorolt tűzijátékokat, amelyek máskor a szilveszteri mulatság fénypontját adják, idén nem árusíthatóak.

Van két alacsonyabb osztály, amelyet idén használhatunk akár a lakásban is, természetesen szerényebb képességűek ezek, mint jól ismert társaik.

1. osztály – ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték.

2. osztály – ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.

 

A közlemény kitér arra, hogy a 2. osztályba tartozó tűzijátékot nem lehet felhasználni társasházak erkélyén, ez ugyanis nem minősül szabad térnek.

“Ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi ezt, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron. Ha például 8 méteres védőtávolságot ír elő a használati utasítás, de ennél kisebb az udvar, akkor nincs rá lehetőség.”

– írják a közleményben.

A tűzijátékokat felhasználás után nagyon óvatosan kell eltávolítani. Még forró állapotban nem szabad szemetesbe dobni, ugyanis begyulladhat, és ez minden évben számos lakás- és autótüzet eredményez.

“Az elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket ne használjuk fel. Ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre. Figyeljünk, hogy a tűzijáték útjában ne legyen semmi, ügyeljünk az épített és a természetes környezetre is. A tűzoltókat minden évben több tucat, tűzijáték miatt kigyulladt fenyőhöz, tujához, kukához riasztják.”

 

, ,