Tűzugrás, hujákolás Káposztásmegyeren

  •  
  •  
  •  

A Találkozzunk többször! programsorozat részeként a hagyományos Szent Iván-éji vigadalom az idén teljesen új helyszínen, Káposztásmegyeren, a Bőröndös utcai szabad területen várja az érdeklődőket június 21-én.

Gonoszűző rítusok kapcsolódnak a népi hagyományban a nyári nap-éj egyenlőség éjszakájához. Ezen a mágikus éjjelen füsttel, tűzzel űzik el a gonosz szellemeket, néhol még boszorkánybábukat is égetnek. A legrövidebb éjszakán a sötétség elveszti hatalmát, és bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek.

Újpesten ebből csak a békés programok maradnak. Az este 7-kor kezdődő – a nyári napfordulót köszöntő – esemény a Bananas zenekar koncertjével veszi kezdetét. A Smile és a Vegas Show Band sikere után elmondható, hogy a Bananasszal Újpest „bezsebeli” mindhárom népszerű bulizenekart.

A másfél órás fergeteg után, 20.30-tól a Szent Iván-éji hujákolók, 21.15-től pedig a Bem Néptáncegyüttes műsora következik. A hujákolók felelevenítik a tűzugrás hagyományát is, amikor a tűz felett átugrók kívánnak valamit, ami Szent Iván-éj mágikus erejének köszönhetően teljesül. A tűzugrásban bárki részt vehet, kicsik, nagyok, közepesek, akik kívánni akarnak, és van elég bátorságuk.

A népies műsorszámok után, 21.30-tól folytatódik az önfeledt ünnep: ismét a Bananas áll színpadra, és folytatja műsorát.

A szervezők gondoltak a kicsikre, akiket pónilovaglás, gyermekjátszó és vurstli vár, és a nagyobbakra is, akik kézműves sörkülönlegességekkel csillapíthatják az addigra remélhetőleg visszatérő nyárban felforrósodott éjszakát.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők 2013. június 21-én 19 órától a Bőröndös utcában.

Há.La.

Részletek: www.ujpest.hu/szentivanej