Udmurt delegáció látogatott Újpestre

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola felkérést kapott az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetétől, hogy a hozzájuk tanulmányútra érkező udmurt tanárokat fogadják intézményükben.

A tanárok október 10-18 között tartózkodnak Magyarországon. Október 12-13-án Újpestre látogatott az Izsevszkből, az Udmurt Köztársaság fővárosából érkező küldöttség. A Gerd Gimnáziumból érkező tanárcsapat kívánsága kétirányú volt. Érdekelte őket az iskola mint épület, és mint intézmény is. A két nap alatt szerettek volna betekinteni az iskola falai mögé, a működésbe, a tanórákra. Az újpesti iskolai életből kapott ízelítő után Újpest történelmének és titkainak tudója, a helytörténeti gyűjtemény gondos őrzője, Szöllősy Marianne helytörténész vitte el a delegációt egy érdekes tárlatvezetésre a városházárára, és izgalmas előadást tartott nekik városunk történelméről, a helyi összetartozásról, lokálpatriotizmusról és Újpest hagyományőrző tevékenységéről.
A tanárok kíváncsiak, érdeklődőek voltak, s nagyon örültek az újpesti ajándékoknak. A kölcsönösség jegyében Újpest polgármestere is meghívást kapott az Udmurt Köztársaságba.