Üdülési támogatásra lehet pályázni az Erzsébet-program keretében

  •  
  •  
  •  

Hét célcsoport számára 68 pályázatot hirdetett meg január 9-én a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. A nyugdíjasok számára meghirdetett, üdülésre és fürdőbelépőre szóló pályázatokra, valamint a gyerekeknek kiírt pályázatokra már most lehet jelentkezni.

Idén a rászorulók üdülési támogatása 6 milliárd forintra nő: a pénz egyik felét a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékosok pihenésére szánják, a keret másik felét, az ugyancsak hárommilliárd forintot pedig a gyermekek táboroztatására fordítják.
Az Erzsébet-program honlapján számos kategóriában hirdetett meg pályázatot az Alapítvány, amelyek közül a nyugdíjasok és a gyermekek számára meghirdetettek már elérhetők.

– A nyugdíjasok 2500 forint önrész befizetésével kedvezményes (6-33 alkalmas) fürdőlátogatásra, ötezer forint befizetésével pedig kedvezményes üdülésre pályázhatnak – mondja Hladony Sándor önkormányzati képviselő. Hozzáteszi: azok jelentkezhetnek, akiknek havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 147 000 Ft-ot, és további adóköteles jövedelemmel sem rendelkeznek.

Fieger Mihályné (Ilona) már volt üdülni az Erzsébet-program segítségével. Tavalyelőtt járt Nyíregyházán.
– Nagyon jól éreztem magam, idén is beadtam a pályázatot. Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség a nyugdíjasoknak – mondja. A nyaralásra és a fürdőlátogatásra vonatkozó pályázatokra február 9-ig lehet jelentkezni.

A gyermekpályázatok közül az általános és tematikus táborokra, valamint a (tavaszi-őszi-téli) kirándulásra vonatkozó pályázatokat is kiírták, ezekre szintén lehet már jelentkezni.

Farkas Gusztáv egyik lánya már részt vett ilyen nyaraláson, az iskolatársaival együtt. A háromgyerekes apuka elmondta: idén a nagycsaládosoknak meghirdetett lehetőséget pályázzák meg, hogy a család együtt tudjon nyaralni. A nagycsaládosoknak szóló felhívásra február 12-től lehet jelentkezni, a nyugdíjas- és gyermekpályázatok határideje pedig február 9. A kedvezményezettekről és a pontos feltételekről a www.erzsebetprogram.hu honlapon olvashatnak bővebben.

A program első három éve
2012-ben 17 ezer, tavaly már 34 ezer nyugdíjas vett részt a pályázatokon. Nemcsak a nyugdíjasok, hanem a nagycsaládosok száma is megkétszereződött, míg a gyermekek száma megnégyszereződött az elmúlt időszakban – áll az Erzsébet-program honlapján.

Az önkormányzat szerepe
A pályázati felhívások továbbításában az önkormányzat is segít. Nagycsaládosok, egyházak, fogyatékkal élők és köznevelési intézmények részére továbbítják a pályázati felhívást. Sőt, az önkormányzat a „Mesés nyár vár ránk” kategóriában pályázott támogatásra, amelynek segítségével tavaly és tavalyelőtt is közel száz nehéz sorsú gyerek nyaralhatott térítésmentesen.

Mikor lehet üdülni?
A kedvezményes üdülések időszaka a hagyományosan előszezonnak tekinthető időszak (június 15-ig) illetve az utószezonként számon tartott időszak: szeptember 1-től december 31-ig.

Lehet-e személyesen is jelentkezni?
Igen. A jelentkezési lapokat a Váci úti Tesco épületében, a Kormányablaknál segítenek kitölteni, a következő időpontokban (egészen február 9-ig):
Hétfő:  07.00 – 17.00
Kedd:  10.00 – 20.00
Szerda: 08.00 – 17.00
Csütörtök: 08.00 – 18.00
Péntek: 08.00 – 17.00

M. Orbán András