Új évszak – Felkészült a Városgondnokság

  •  
  •  
  •  

Repül az idő – szól a közhely. De valóban. Nem olyan rég még a Városgondnokság téli munkáit összegeztük, most pedig már tavasz van. Legalábbis a naptár szerint. Eső ide vagy oda, városunk már készül az új évszakra.

A Városgondnokság munkatársai folyamatosan városunk tisztán tartásán és zöldterületeinek gondozásán dolgoznak. A megszokott mindennapi munkák mellett az évszakváltások mindig újabb feladatokkal járnak.

– Kimondottan a tavaszi feladatok közé tartozik a lombgyűjtés befejezése – mondja Fejér János, a Városgondnokság zöldterületi üzletágvezetője. – Ilyenkor kezdődik a rózsák metszése, az ágyások kitakarítása, a fák tányérozása és öntözése. Fontos munka továbbá a gyepfelületek levegőztetése, a kétnyári virágágyások rendbetétele, valamint a cserjék, sövények talajának felásása és tápanyag-utánpótlása.

A Városgondnokság feladati közé tartozik még a játszóterek rendbetétele, felkészítése a szezonra. Mire az időjárás is észreveszi, hogy tavasz van, elvégzik a tavaszi karbantartási munkákat, feltöltik a homokozókat, ellenőrzik a játszótereken a mászókákat, hintákat.

Bírság 5.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig
A tavasz közeledtével megszaporodnak a közterületekre illegálisan kirakott zöldhulladék-kupacok, melyek amellett, hogy önmagukban is problémát okoznak, vonzzák azokat, akik építési hulladékot, háztartási szemetet borítanak ki szabálytalanul az utcára, ezzel szennyezve a környezetet. Többször előfordul, hogy a zöldhulladék lerakásakor a parkoló autókat megkarcolják, jelentős anyagi károkat okozva ezzel. A Városgondnokság az illegálisan lerakott szemetet igyekszik a legrövidebb időn belül elszállítani, de ez többletköltséggel jár, így más közcélú fejlesztésekre kevesebb pénz jut. Az illegális szemetelésre a közterület-felügyelők kiemelt figyelmet fordítanak a szolgálatuk során, és tettenérés esetén intézkednek az illegális szemetelőkkel szemben.

Az illegális szemétlerakás köztisztasági szabálysértésnek minősül. Tettenérés esetén 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Amennyiben az elkövető nem fizeti be a bírságot, feljelentést tesznek ellene a Kormányhivatalnál. Abban az esetben, ha nem tettenérésről van szó, de a szemét tartalmából következtetni lehet az elkövetőre, akkor szintén feljelentés a következmény. Amennyiben illegális szemétlerakást tapasztalnak, és tetten érik az elkövetőt, napközben a közterület-felügyeletet (231-3250), éjszaka a rendőrséget hívják.

A tavasz folyamán az önkormányzat éves terve alapján végzi majd a közterületek kaszálását és a parlagfű irtását. Aki parkokban, játszótereken mégis találkozik parlagfűvel, bejelentést tehet a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Osztály 231-3101/144-es mellékén.

D.V.