Új gépekkel gazdagodott a rendelőintézet

  •  
  •  
  •  

Szerdán délelőtt immár hivatalosan is átadta Újpest önkormányzata a helyieknek a kívül-belül megszépült rendelőintézet új gépeit is. Wintermantel Zsolt, továbbá Nagy István alpolgármester és dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő örömüket fejezték ki az átadás kapcsán, hogy a városvezetés által korábban ígért vállalás, miszerint nemcsak megmentik a szakrendelőt, hanem felújítják és európai módon felszerelik, szép ütemben halad.

Az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet energetikai korszerűsítése, valamint az épület külső-belső festése, csinosítása a múlt év végén lezárult. Ám nemcsak magán az épületen akadt tennivaló. A munkákkal párhuzamosan az elmúlt hónapokban szép csendben egy másik folyamat is elindult: elkezdődött az intézmény eszközparkjának a cseréje, és több fontos géppel bővült az eszközállomány. Január 23-án, szerdán a városvezetés megtekintette és hivatalosan is átadta Újpest polgárainak az új eszközöket.

– Az épület külső “csomagolásával” már végeztek, most a belső terek megújítása, a bútorzat cseréje, a betegirányítási rendszer, illetve a büfé kialakítása folyik, valamint hamarosan várható a főbejárat átadása is – ismertette az elmúlt hónapok krónikáját és a felújítások jelenlegi állását az átadást követően Wintermantel Zsolt polgármester.

– Nemcsak teljesen lepusztult épületet, de igencsak lerobbant eszközparkot is örökölt az önkormányzat, amikor a rendelőintézetet átvehette a fővárostól – vázolta a korábbi helyzetet Nagy István alpolgármester.

– Igaz, a város korábban is támogatta az egészségügyi intézmény eszközállományának korszerűsítését, de csak a tulajdonátvétel után kezdhettünk el gondolkodni komolyabb beszerzéseken. A tervek szerint a következő években folyamatosan cseréljük majd le a régi, elavult berendezéseket újakra. A legkomolyabb beruházás az új röntgengép vásárlása lesz a jelenlegi tizenöt-húsz esztendős készülék helyett – avatott be minket a városvezetés terveibe az alpolgármester. – Újpest volt az a város, amely alapítása óta mindenről önállóan gondoskodott. Sajnos ez a rendelőintézettel kapcsolatban az utóbbi két évtizedben nem valósulhatott meg. Perifériára került a város egészségügyi ellátása – kanyarodott vissza a kezdetekhez dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő.

– Az önkormányzat és a saját személyes vállalásom volt, hogy ezen változtassunk, és egy európai színvonalú ellátást tudjunk biztosítani a helyieknek, hiszen az egészségnél drágább nincsen. A folyamat szerencsére elindult. A munkák egy részén túl vagyunk, de még koránt sem zárultak le – folytatta a képviselő. – Mindenekelőtt szeretném megköszönni az önkormányzatnak, hogy átérezte tevékenységünk súlyát, és támogatást nyújtott az újpesti szakrendelő belső megújulásához is. Ez tette lehetővé az elmúlt ősszel megkezdődött eszközbeszerzéseket – hangsúlyozta az átadás kapcsán dr. Varga József, az intézmény ügyvezető igazgatója. – Először a szájsebészeti kezelőegység került az intézménybe. Ezt követte a napokban a korszerű, digitális fogászati röntgengép érkezése, amely azért is jelentős, mivel nemcsak a rendelőintézet szájsebészetét szolgálja ki, hanem a kerület fogászati alapellátását is. Szintén a napokban kezdhette meg működését a képalkotó diagnosztikai osztályon a két új ultrahangkészülék, amelyeket nagyon dicsér a szakma – mesélt a részletekről az igazgató. – Az új eszközöknek azonban nemcsak a szakemberek örülhetnek, de a betegek is, hiszen segítségükkel jelentősen lerövidülhet majd a várólista – tette hozzá dr. Varga józsef.

G. R.