Új helyen, a régi rendelési időkkel

  •  
  •  
  •  

A közel 90 esztendős Jókai utcai Gyermekszakrendelő krónikájából az utolsó harmadot dr. Lengyel Zsuzsa ortopéd főorvos, a rendelő vezetője „jegyzi”. Március 9-étől új fejezetet kezdhet munkatársaival együtt a Görgey úti szakorvosi rendelőintézet épületében, azaz amint az alábbiakban kiderül: folytatják a rendelést. Az átköltözés előtti hetek feladatairól és az új helyszínről kérdeztük a szakrendelő vezetőjét.

– Az elmúlt egy évben rendszeresen visszatérő téma volt a szakrendelő helyzete, jövője, de korábban is felröppentek hírek a Károlyi Kórház rendelőintézeteként működő intézmény jövőjéről. A költözés dátuma nyugvópontot jelez?
– Igen. Az elmúlt évtizedben több helyszín és lehetséges variáció került elém, hogy tervezzük meg, rendezzük be virtuálisan, avagy papíron a rendelőt. Majd egymásnak ellentmondó döntések születtek, amelyekben az is benne volt, hogy nem a költözést, hanem a felszámolást kell véghezvinnünk. Az elmúlt év novemberében értesültünk arról a döntésről, hogy a Görgey úti felnőtt járóbeteg szakrendelő épületében kapunk helyet. Március 5-én, csütörtökön, a rendelést követően elbúcsúzunk a Jókai utcai épülettől és három napunk lesz arra, hogy lehetőség szerint zökkenőmentesen biztosítsuk a március 9-ei, hétfői rendelést. Viszontagságos idők után jó irányba megyünk tovább: a gyermekszakrendelő nemcsak megmarad, hanem kulturált helyen, az SZTK épületének felújított szárnyában folytatódik a munka.
 - A Jókai utcai rendelő épülete távlatokból nézve közel egyidős Újpesttel, a várossal… Mindig a gyermekek ellátását szolgálta.
– Valóban, és a falai között folyó munka mindig elismert volt. A rendelések és a kezelt gyermekek számát tekintve is mindig komoly szakrendelőnek számított. Volt tbc központ és szegény gyerekek ispotálya is. Majd kialakult a szakrendelő csaknem mai képe.
Modern kori történet: mintegy harmincöt évvel ezelőtt a gyermekszakrendelőt átköltöztették a Madarász utcai Gyermekkórházba. Rövidesen kiderült, hogy ez hiba volt, s lassan, több év alatt sikerült a rendeléseket visszaszervezni a Jókai utcába. Újpestnek szüksége van arra, hogy helyben és egy épületben koncentrálódjon az ellátás. 35 éve tehát változatlan volt a helyszín, az ellátás pedig bővült. Az utóbbi években az ellátandó terület is nőtt, az újpestieken túl Rákospalota és az agglomeráció – Fót, Dunakeszi, Veresegyháza, Angyalföld – családjai is az ellátandó területhez tartoznak. 
– Ön közel harminc éve gyógyít a rendelőben, és 14 éve vezetője is annak. Szükségszerű volt az épület „elöregedése”?
 - Egy híján 30 esztendeje gyógyítok az épületben. 25 évvel ezelőtt a rendelő egy tisztességesen elvégzett felújításon esett túl, ám azóta sem az épületben, sem a műszerekben nem történt fejlesztés és elmaradtak a fenntartást célzó munkák is. A pénzhiányon kívül sok kárt okoztak a rendelő jövőjét megkérdőjelező tervezetek is. Bő tíz évvel ezelőtt felerősödtek ezek a gondok, azóta a rendelő bezárása, avagy éppen elköltöztetése merült fel a hivatalos tárgyalásokon. Most, hogy ismerjük a végső döntést, el kell mondanom: nagyon hálás vagyok kollégáimnak, a rendelő valamennyi dolgozójának azért, hogy ugyan együtt éltek a létbizonytalansággal, mégis tudással és szeretettel fordultak, mintha mi sem történt volna, a kis betegekhez, a szülőkhöz, sőt volt erő és akarat a szakrendelés bővítésére is. Hogy ne maradjon el rendelés a költözés miatt, folyamatosan csomagolnak és a hétvégére eső költözést is zokszó nélkül vállalták, sőt segítségként hozzák családtagjaikat is! Hálás vagyok a lakosságnak is, hogy számtalan módon fejezték ki ragaszkodásukat az itt dolgozók iránt.
          Hol kap helyet a gyermekszakrendelő az újpestiek körében is csak SZTK-nak nevezett Görgey úti épületben? Valamennyi szakrendelés folytatódik?
          A fogszabályozást február elsejétől a Bazsilla utcai rendelő látja el, erről már a lap hasábjain is tájékoztatást adtunk. Ezen túlmenően valamennyi munkatársam változatlan időben folytatja a rendelést, csak új helyszínen. A rendelő telefonszáma a régi marad: 369-2333. Azoknak, akik most jelentkeznek előjegyzésért már az új helyszínt jelezzük. A felnőtt szakrendelő földszintjén két helyen találnak meg minket.
           Járjuk „körbe” az új rendelőt! Hová érkezzünk?
          A főbejárat mellett – a Szent Imre utca felé – van egy rámpa, amely valaha egy gyermek háziorvosi rendelő külön bejáratához vezetett. Az egykori rendelő most visszakapja régi funkcióját. Szakrendelőnk nagyobb része itt kapott helyet. Ha belépünk, balra találjuk a recepciót a betegfelvétellel és a ruhatárral. A helyiségek kialakításánál az volt a célunk, hogy tágas, világos tereket biztosítsunk, hiszen a kisgyermekeknek nagy a mozgásigénye. Több szakrendelés ugyanazt a tágas helyiséget használja, természetesen nem egy időben. Így gazdaságosan tudjuk berendezni. A rendelő ezen részében kap helyet a labor vérvételi helyisége, tehát nem találkozik a laborvizsgálatra váró kisgyermek az emeleti laborba tartó felnőttekkel. Mellette helyezkedik el a fül-orr-gégészeti rendelés, a bőrgyógyászat, a pulmonológia, a szemészet és az ortopédia. A röntgen és audiológiai vizsgálatoknál – gazdaságossági szempontok miatt – az SZTK épületén belüli felnőtt rendelést vesszük igénybe.
Rendelőnk másik területe a főbejáraton át közelíthető meg. A folyosón jobbra fordulva, a gyógyszertárral szemben kapott helyet a gyógytorna és a pszichiátria-gyógypedagógia. Úgy gondolom, jól megközelíthető helyen leszünk továbbra is, csak a Jókai utcai kis kertjeinket nem tudjuk magunkkal hozni, hiányozni fognak a gyerekeknek is.
– Milyen mértékű átalakítás kellett a szakrendelő befogadásához?
– Először az itt működő rendeléseknek kellett helyet találni az SZTK más területén. Ezután volt, ahol csak falfestésre, másutt falak lebontására vagy felhúzására volt szükség a célszerű kialakítás érdekében. A tervezés Schrammel Zoltán építész kiváló munkája, aki megannyi egészségügyi intézmény kialakításánál szerzett tapasztalatokat és figyelembe vette a mi igényeinket, elképzeléseinket is. Le a kalappal a kórház műszaki osztályának dolgozói előtt, akik nemcsak szaktudásukat adták ehhez a munkához, hanem szeretetüket és odafigyelésüket is. A biztosított összeg az átalakításhoz volt elég, bútorainkat, berendezéseinket visszük magunkkal. A Jókai utca hangulatát is megadó fából készült folyosói padok, pelenkázó asztalok átfestést követően „költöznek” velünk. Megszépülünk, de például az ablakkeretek újrafestésére most nem jutott pénz.
– Semmi remény nincs új műszerek beszerzésére? Hiszen a jövő héten az egyik szervezet például jótékonysági bál bevételével kívánja segíteni a rendelőt…
A jótékonysági bálról jómagam az Újpesti Naplóból értesültem, nem keresett meg ezügyben még senki. A bevétel esetleges nagyságrendjéről sincs még tudomásom. Tény, hogy az orr-fül-gégészet tervezett műszerbeszerzését, a szalagfüggöny vásárlást, a gyógytorna szoba berendezéseit a lakosság adójának 1 százalékából tudjuk biztosítani, amit a rendelő „Vissza az Egészséghez” Alapítványa javára felajánlott. Ezért most is köszönetet mondunk. Ha ez nem lenne, szegényesebb lenne a felszereltségünk