Új helyén a Zeneiskola

  •  
  •  
  •  

Az Ifjúsági Ház második emeletén és a tetőtérben kialakított épületrészben kezdte meg az új tanévet az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola. A csaknem ezer növendéket elméleti és hangszeres képzésben részesítő intézményben művésztanárok: Bujdosóné Pécsy Klára igazgató-helyettes és Kornacker Gyuláné, Lilian kalauzoltak.

„Hosszas tervezést követően alakították ki számunkra a tantermeket. Nagyon sokan dolgoztak azért, hogy tanévkezdésre az átadás is megtörténjen”– mondja az igazgatóhelyettes, miközben körbejárjuk a festék illatú, igényesen kialakított birodalmukat. „ Az elmúlt napokban átértek a Szent István téri épületből a hangszerek, épp a zongorahangoló végzi a díszteremben lévő hangszer ellenőrzését. Azt hiszem, könnyen elképzelhető, milyen gigászi feladat volt a költöztetésünk, hiszen 10 zongora, 12 pianínó ért át az István úti épületbe, és akkor még a többi, terjedelmes hangszerről nem is beszéltem”– mondja Bujdosóné Pécsy Klára, aki 39-ik tanévét kezdte művésztanárként Újpesten. „Az irodánk még odaát van, ott csörög a telefon is, még kettős életet élünk.”

„A növendékek délutánonként és esténként már ide érkeznek. A szülők és a művésztanár kollégák is türelmesek. Tudják, mivel jár egy költözés. A zeneiskola általános iskolákban működő kihelyezett tagozatain szerencsére zökkenőmentesen kezdődött a művészeti oktatás – teszi hozzá Kornacker Gyuláné művésztanár.

Az új helynek nagyon sok előnye van, az igazgatóhelyettes kiemeli: létkérdés volt számukra, hogy a városközpontban, jól megközelíthető helyen maradjanak.

„A későbbiekben lehetőségünk lesz arra, hogy a hangszereket állandó hőmérsékletű, klimatizált termekben szólaltassák meg növendékek – fűzi hozzá.

„A klasszikus, a népi és jazz zenét oktató tanárok, a növendékekkel együtt, remélik, hogy a földszinti színházteremben évente több alkalommal fellépési lehetőséghez jutnak. Terveink szerint november első felében mindenképpel nyitókoncerten adjuk hírül István úti megtelepedésünket” – mondja Lilian tanárnő.

B. K.