•  
  •  
  •  

Tavaly márciusban a romos, egykori istállófunkciót betöltő Gyermekrendelő költözött át a Felnőtt Szakrendelő Görgey utcai épületének alsó, felújított szintjére. Idén a Gyermekfogászat újul meg. Újpest központjában a Király utca 9. szám alatt már megkezdődött az Új Gyermekfogászati Rendelő kialakítása.

Az idén kiemelt szerepet kap az újpesti egészségügy: az önkormányzat 240 millió forintot különített el a Szakrendelő felújítására, 20 millió forintot HPV elleni védőoltásra, 30 millió forintból pedig a házi és gyermekorvosokat támogatja. A Népjóléti és Lakásügyi Bizottság valamint a Gazdasági Bizottság döntése értelmében idén a rossz állapotú, Petőfi u. 4-6. szám alatt üzemelő Gyermekfogászat is megújul. Új helyen, modern körülmények között Újpest Központjában a Király u. 9. szám alatt fogadja majd a betegeket.
 
– Nagy öröm számomra, hogy a gyermekszakrendelő után a gyermekfogászat is megújul. Ez a gyermekegészségügy területén érdemi, minőségi változást hoz. A rendelő komplexumban, három rendelő és egy váróterem kerül kialakításra, melynek munkálatai a napokban kezdődtek meg. A kivitelezésre 40 millió forint áll rendelkezésre, ezen túl 21 millió forintot is elkülönítetünk, melyből három új komplett fogászati kezelőegységet szerzünk be.
– mondta Dr. Trippon Norbert alpolgármester.
 
„Nem ideális a jelenlegi helyzet…”
 
Dr. Csimma Éva főorvos nagyon várja az új gyermekfogászati rendelő átadását:
– Összesen öt gyermek fogorvos dolgozik a kerületben: két orvos a Galopp utcai rendelőben, három pedig a Jókai utcai épületben. Itt, a Galopp utcában nagyon kicsi a hely, mivel egymás mellett van a fogászat és a gyermekek részére fenntartott rendelő. Ha egy-két iskolai osztály szűrővizsgálatra jön hozzánk, már alig lehet elférni a váróteremben, hiszen akár 50-60 gyerek is összezsúfolódik. Nem ideális ez a helyzet a gyermekrendelő számára sem, ahol nyugodt légkörben kellene dolgozniuk a szakorvosoknak. Régebben két fogászat működött egyszerre a Galopp utcában, most egyszerre csak egy orvosnak van hely. A jelenlegi fogorvosi székünk harminc évnél idősebb, régóta eljött az idő, hogy lecseréljük. Megnéztük az épületet, ahová a két rendelő összeköltözik. Szép, korszerű lesz a rendelő, tágas lesz a váróterem. Három fogászati szék lesz a rendelőben, ideálisabb lesz az orvosok időbeosztása is. Folyamatosan tájékoztatjuk a káposztásmegyeri családokat a költözésről, elég sokan tudnak már róla, és úgy tapasztaltam, a távolság nem lesz probléma számukra, hiszen Újpest központjába elég könnyen el lehet jutni a kerület bármely részéről. Jól esett, hogy az önkormányzat kikérte a véleményünket, így el tudtuk mondani azokat a fontos szakmai szempontokat – gondolok a rendelő kialakítására, a gépek, eszközök beszerzésére -, melyekre a munkánk megkönnyítése és a gyerekek érdekében érdemes odafigyelni.
 
Nagyon várják már a költözést
 
Dr. Károly Adrienn a Jókai utcai fogászaton dolgozik, immár húsz éve.
– Nagyon várjuk a költözést. Mindenki megtapasztalhatta, milyen körülmények között kell dolgoznunk, nem beszélve a páciensekről, akik minden alkalommal megdöbbennek az épület külsejét, belsejét meglátva. Fontos elmondanom, hogy bármilyen problémánk van, a Szociális és Egészségügyi Intézmény azonnal segíteni próbál nekünk, s erre szükség is van, szinte minden eszközünk leamortizálódott az évek során. Folyamatosan kapjuk a szükséges anyagokat, a műszerezettséget is próbálja az intézmény biztosítani nekünk, de sajnos mindig elromlik valami készülék, így ez sem a teljes megoldás, hiszen nagyon régi gépekkel, eszközökkel dolgozunk. A szülők folyamatosan érdeklődnek a költözés lehetséges időpontjáról, ők is úgy várják az új fogászati rendelőt, mint mi, orvosok. Az önkormányzat nagyon korrekt volt, hiszen a tervezésnél leültek velünk, s az ÁNTSZ előírásait figyelembe véve megkérdezték a mi véleményünket is arról, hogy hová kerüljön a fogorvosi szék, hol legyenek a bútorok, hol legyenek az asztalok. Egy új, korszerű rendelőbe bizonyára egész másképp, szívesebben jönnek be majd a szülők és a kis betegek.