Új helyszínen a közterület-felügyelet

  •  
  •  
  •  

Lassan két hónapja működik új irodában az újpesti közterület-felügyelet: az egykori Koktél Áruház első emeletén, a Király utca 9. szám alatt 300 m2-en került kialakításra az új bázis.

– November óta 15 fővel működünk, március végén már 19 kollégával folytatjuk a munkát, épp ezért tágasabb, kényelmesebb, korszerűbb helyiségre volt szükségünk – kezdtük a beszélgetést Bedő József osztályvezetővel. -. Az új, közel 300 m2-es bázison szinte minden felújításra került: válaszfalak épültek, álmennyezetet alakíttattunk ki, új a fűtés, újak a bútorok és az infrastrukturális hálózat is. A bejáratnál tágas ügyféltér fogadja a hozzánk betérőket. Az irodák, a húsz férőhelyes előadóterem, és a tágas, hat munkahelyes iroda mellett konyha, ebédlő, és néhány raktár is kialakításra került. Két adminisztrátorunk külön szobában dolgozhat, és saját irodát kapott a helyettesem is.
– A központi helyiség falán térképek, telefonszámok segítik a felügyelők munkáját.
Az úgynevezett bejelentési térképen különböző színnel jelöljük, hogy Újpest részein milyen szabálysértésekkel, bejelentésekkel találkozunk. Ezek fontos statisztikai adatok. A legtöbb bejelentés az üzemképtelen gépjárművekkel kapcsolatban érkezik hozzánk. Ezekkel az autókkal már nem lehet részt venni a forgalomban, de közterületen parkolnak, és zavarják a többi gépjárművezetőt. A piac környékén elsősorban a közlekedési szabálysértések a jellemzőek, és kapunk bejelentést tiltott területen előforduló parkolásról is. Egy térképünk a járőr-útirányainkat határozza meg.
– Pár hónap már eltelt a közterület-felügyelet megalakulása óta. Mik a tapasztalatai?
– Kollégáink rendszerető emberek, akik fontosnak érzik az állampolgárok segítését. Elfogadták, hogy folyamatos munkarendben dolgoznak, azaz nem ritka, hogy a napközbeni munkavégzés helyett éjszaka kell az utcákat járniuk, vagy helyszínre kimenniük. Rendszeresen ellenőrzöm őket; ellenőrzöm az öltözésüket, felszerelésüket, magatartásukat. Három esetet nem tudok tolerálni: a korrupció megjelenését, a munkafegyelem megromlását, és a szeszes ital fogyasztását, de szerencsére ezek a tényezők nem jelentek meg nálunk. Fontos kihangsúlyoznom, hogy célunk nem a pénzbehajtás, hanem a rendteremtés. Azért szerveződtünk, hogy fenntartsuk és elősegítsük a közterület rendjét, tisztaságát, békéjét, a közlekedés zavartalan működését, azaz az élhetőbb kerületet. A Városkapu közelében lévő Temesvári utcában sokat bírságoltunk már, azt hiszem, az autósok kezdik belátni, hogy ott nem parkolhatnak. Legutóbb a Szigeti József utcába behajtók ellen emeltek panaszt a lakók, most ezt ellenőrizzük: hat esetben bírságoltunk, két esetben feljelentéssel éltünk már. Jelentős eredménynek tartom a Farkaserdőben történt szemetelés megállítását, felszámolását is. Igyekszünk hatékonyan, kulturáltan működni, s ezt az új helyiségünk is jelentős mértékben elősegíti.