Új közösségi színtér, alapítványok támogatása, egyezség az Állatmentő Ligával

  •  
  •  
  •  

A képviselőtestület nyári szünet előtti utolsó ülésén egy káposztásmegyeri közösségi tér kialakításáról, alapítványok támogatásáról és az Állatmentő Ligával való együttműködés lehetőségéről is tárgyalt.

ÚJ KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR KÁPOSZTÁSMEGYEREN
Káposztásmegyer II-n, a Megyeri úton nyitja meg kapuit egy új művelődési ház. Az új közösségi színtér otthont ad majd azoknak a programoknak, melyeket az elmúlt időszakban alkalmi színtereken valósítottak meg a kisgyermekes családok. Újpest központjában a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ, az Újpesti Ifjúsági Sport-és Szabadidőközpont és az Ady Endre Művelődési Központ összevonásával augusztus 31-től létrejön az Újpesti Kulturális Központ. Ennek köszönhetően a városrész minden pontján biztosítottá válik a közösségi és az egyéni művelődés lehetősége. A Megyeri úti helyiség – mely korábban fi tneszteremként működött -, megfelelő átalakítása után az Újpesti Kulturális Központ részeként kezdheti meg működését.

ALAPÍTVÁNYOK KAPNAK TÁMOGATÁST
Három alapítvány kap támogatást a képviselőtestület döntésének köszönhetően, összesen félmillió forint értékben. Az Ambrus 2005 Alapítvány, a Magyar Keresztény Misszió Alapítvány és a PRO DOMO SUA Alapítvány támogatását a Civil Alapból fi nanszírozza az önkormányzat.

MEGVÁSÁROLJA AZ ÉPÍT ZRT. RÉSZVÉNYEIT AZ ÖNKORMÁNYZAT
Az Észak-pesti Ingatlan- és Térségfejlesztési Zrt.-t 1996-ban alapította a Fővárosi Önkormányzat, Újpest Önkormányzata, valamint a vagyonkezelő társaságok. Az ÉPÍT Zrt. kiemelt feladata az újpesti és káposztásmegyeri ingatlan-és térségfejlesztési program megvalósítása. Az elmúlt időszakban 2,7 milliárd forint értékű műszaki infrastruktúra kiépítése valósult meg. Mintegy 1200 lakás épült fel, az Észak-pesti Ipari Parkban működő 25 vállalkozás pedig körülbelül 800 új munkahelyet teremtett. Itt valósult meg az Aquaworld, a bérlakásépítési program, valamint az Astra-Zeneca jégcsarnok. Mivel az ÉPÍT Zrt. Újpest Önkormányzatától egyre több, kizárólag kerületi feladat ellátásához kapcsolódó megbízást kap, így indokolt volt részvényesi struktúrájának felülvizsgálata. A Fővárosi Közgyűlés június 20-án úgy döntött, hogy a birtokában lévő 30 millió forint névértékű ÉPÍT Zrt. részvényeket a névérték 80%- án, azaz 24 millió forintért értékesíti az újpesti önkormányzat részére. Mivel egy egyszemélyes gazdasági társaság egyszerűbben és hatékonyabban működtethető, a polgármester javaslatára a képviselőtestület az ÚV Zrt., valamint a főváros tulajdonában lévő részvények megvásárlásáról döntött.

EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÁLLATMENTŐ LIGÁVAL
Az önkormányzat együttműködési megállapodást javasolt az újpesti székhelyű Állatmentő Ligával. Ennek köszönhetően a jövőben a szervezet közreműködik majd az önkormányzat állatvédelmi feladatainak ellátásában, tájékoztatja a lakosságot az állattartási szabályokról, előadásokat tart az újpesti óvodákban és iskolákban, és részt vesz az állatellenes cselekmények felderítésében.

a. a.