Új önkormányzati szövetség jön létre Budapesten

  •  
  •  
  •  

Pénteken tartja alakuló ülését a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ), az új fővárosi érdekképviseleti szövetség – közölte az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának ülésén Láng Zsolt (Fidesz) bizottsági elnök, a II. kerület polgármestere.

Közölte, bízik abban, hogy a szervezethez minden kerület és a főváros is csatlakozni fog. Hozzátette: ha a főváros nem lép be a szervezetbe, akkor területi szervezetként fognak működni. A kormánypárti képviselő, aki erről Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán beszélt, elmondta, a most megalakítandó szervezettel a jövőben a Belügyminisztérium is tárgyalni tud a fővárost érintő kérdésekben.

A közgyűlési formában működő BÖSZ megalakításának szándékáról június 15-én határoztak kerületi polgármesterek, az egyes képviselő-testületek ezekben a napokban döntöttek, illetve döntenek a csatlakozásról. Az önkormányzati összefogást a szövetség tervezett alapszabályában azzal indokolták, hogy “az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest”.

A csatlakozásról szóló döntésekkel egy időben a kerületek sorra lépnek ki a korábbi érdekvédelmi szervezetből, a Budapesti Kerületek Országos Önkormányzati Szövetségéből, korábbi nevén a Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetségéből.

A BÖSZ alapszabályban deklarált célja az egymás közötti hatékony együttműködés elősegítése, a “közös gondolkodás” a városszerte jellemző problémák megoldása érdekében, valamint a “budapesti és kerületi érdekek hatékony érvényesítése a mindenkori kormányzat felé”.

Az MTI korábban megkereste a fővárost is, a városháza kommunikációs igazgatója azt közölte: Tarlós István főpolgármesternek szándékában áll egy önkormányzati szervezet létrehozása még az idén. Szűcs Somlyó Mária úgy fogalmazott, “ez a főváros és a kerületek dolga”. Közölte azt is, hogy a főpolgármester is meghívást kapott az elkészítő ülésre, de nem tudott részt venni.