Új orgonára gyűjtenek

  •  
  •  
  •  

A Nap utcai plébániatemplom közel nyolcvan évvel ezelőtt azért kapta Jézus nevelőapja, Szent József emlékére a nevét, mert felépítésében, továbbá a belső tér kialakításában sokan vállaltak önzetlenül munkát. Ennél is többen ajánlottak fel pénzadományt.

Napjainkban régi szépségében tárul elénk Újpest egyik legkisebb temploma. Molnár István plébános atya azt mondja, most már csak egyetlen dologra, egy digitális orgonára vágynak.

– Régóta tapasztaljuk, hogy a templom 1982-ben épült orgonája folyamatosan javításra szorul. Csak viszi a pénzt. – mondja Molnár István plébános. Ezért jutottunk arra az elgondolásra, hogy az önkormányzattól érkező jelentős támogatás összegét kipótolva, új hangszert vásárolnánk.

– Miként teremtenék elő az anyagiakat?
– A rendelkezésünkre álló összeget saját erőnkből növelnénk. Kiderült az is: mellénk állnak jóindulatú, segítőkész újpestiek. A közösség ereje nyolc évtizede már csodát tett: felépült és berendezést kapott a templom. Később közösségi teremmel bővült az épület. Templomunk életét ma is egy összetartó közösség formálja. Óriási erőt jelent.

– Milyen hangszert szeretnének?
– A realitás talaján maradtunk. Nem építünk orgonát, ahhoz kevés az erőnk. Olyan digitális hangszert választunk, amely szép hangjával a liturgikus céljainkat, továbbá Újpest kulturális életét színesítő hangversenyeinket egyaránt szolgálja. Néhány millió forintból megvásárolható.

– Hogyan látnak a gyűjtéshez?
– Számítunk a hívek adományaira. Többen javasolták, az adományért, köszönetünkön túl, adjunk élményt. Formálódik január 27-ére az Újpesti Polgár Centrumba egy jótékonysági hangverseny, amelyen Sebestyén Márta lép fel. A művésznő szintén támogatónkká válik, lemondott tiszteletdíjáról. További nemes lelkű segítők jelezték: az Újpesti Polgári Bál szervezői a bevétellel a mi terveinket segítenék. Megható ez az igyekezet.

B. K