Új térplasztika hirdeti: a hit, a remény és a szeretet mindenkié

  •  
  •  
  •  

Hit-remény-szeretet névvel, hivatalosan is átadták Újpest legújabb térplasztikáját. A Dinamik parkban található szobor avatásán mindegyik felszólaló az összetartozást és az egységet hangsúlyozta.

Egységben dolgozni, közösen, párbeszédben egymással közösségi, kerületi, városi és országos szinten is. Hiszen ez a szobor nem csak a környékbelieké, hanem mindenkié – ez volt a vezérgondolat a Hit-remény-szeretet térplasztika avatásán, amit Bedő Kata alpolgármester nyitott meg.

Az alpolgármester elmondta, „öröm és a megtiszteltetés”, hogy támogathatta az önkormányzat a megkezdett terv megvalósítását és az alkotó munkálatok befejezését, mert „mindez jele annak, hogy (…) lehetne egy olyan országot építeni, ahol lehet közös elképzelés, ahol kölcsönös megértéssel el tudjuk fogadni egymás véleményét.”

A Dinamik park különlegessége, hogy a környékén négy különböző felekezet is található, így az ő összefogásuknak is köszönhető a szobor létrejötte. Evangélikus, katolikus, református és baptista elöljárók is köszöntötték a résztvevőket. Mészáros Kornél baptista vezető a hit-remény-szeretet szobrában: a keresztben, szívben, horgonyban a lelki egységet fedezte fel.

Beszédében Mészáros Kornél felhívta rá a figyelmet, hogy a plasztika szilárdsága, a horgony és a kereszt a biztonságot, az oltalmat szimbolizálja, hozzátéve, hogy az alkotás helye, bár a templomok között van, nem szent hely, mégis azt kívánja, hogy „hadd legyen itt sok-sok embernek lehetőség az elcsendesedésre.”

 

Detkovics Anikó, a plasztika alkotója három különböző idézetet is írt a hitet szimbolizáló keresztre, a szeretetet szimbolizáló szívre és a remény szimbólumára: a horgonyra. Ezeket a gondolatokat szintén közös megegyezéssel választották ki a közösségek – mesélte a szobrászművész, aki először tartott a témától, de végül átformálta az életét a művel való munka.

A művész elmesélte, hogy úttal szerette volna összekötni a három fogalmat – és úgy tűnt, a gyerekeknek ezt mondani sem kellett, azonnal birtokba vették a nagy méretű szobrot és játszottak a szimbólumok körül.

A művész és mindegyik támogató célja, hogy az emberek megtapasztalják: a hit, a remény és a szeretet mindenkié.

, ,