Újabb 10 ezer ingyenes koronavírus-tesztet biztosít a főváros

  •  
  •  
  •  

Ismét ingyenes, önkéntes koronavírus tesztelést biztosít a Fővárosi Önkormányzat a budapesti polgároknak.

A főváros 10.000 darab antigén tesztet a budapesti polgárok ingyenes önkéntes koronavírus-szűrésére ajánl fel – derül ki Karácsony Gergely közleményéből.

Az antigén tesztet tíz napon át február 18-27. között minden nap reggel 8-tól este 18 óráig két helyszínen (a Városháza parkban és a Széll Kálmán téren) biztosítják. A mintavételt követő 30 percen belül kiderül, hogy aktív fertőzött-e az illető.

A tesztelést budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok kérhetik, illetve a 18 évesnél fiatalabbak szülői kísérettel vehetik igénybe.

A teszthez előzetes regisztráció szükséges, melyre fővárosi koronavírus oldalon van lehetőség. Az érdeklődők itt minden információt megtudhatnak a tesztelések helyszínéről és idejéről is. Akiknek nincs internet elérésük, azoknak a tesztelési helyszíneken segítenek időpontot foglalni a Fővárosi Önkormányzat önkéntesei.

Felhívják a figyelmet, hogy a negatív teszteredmény önmagában nem adhat teljes biztonságot, hiszen az a pillanatnyi helyzetet mutatja, negatív teszteredmény birtokában is fontos a biztonsági szabályok betartása, ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelésük.

A tesztelést minden esetben egészségügyi szakemberek, a tesztelési program lebonyolítását önkéntesek végzik.

A Fővárosi Önkormányzat decemberben összesen 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a fővárosi lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek. A szűrés végén az önkéntesek megkérdezték a résztvevőket arról, hogy mennyire voltak elégedettek a szolgáltatással. A kitöltők közül 94 százalék azt jelölte meg, hogy rendkívül hasznosnak tartotta a tesztet, és csupán 6 százalék vélte ennek ellenkezőjét. A jelentkezők túlnyomó többsége a lebonyolítással is teljes mértékben meg volt elégedve. A kitöltők 90 százaléka ajánlaná a tesztet másoknak is, és a többség a jelentkezést is egyszerűnek és gördülékenynek ítélte meg.

A főpolgármester hangsúlyozza: a tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina. Ahogy más európai nagyvárosok, úgy Budapest is elkötelezett az oltás népszerűsítése, támogatása mellett. Egyedül a széles körű oltás jelenti a kiutat ebből a világjárványból, az egyetlen megoldást, hogy megmentsük magunkat, embertársainkat a COVID-19 megbetegedéstől, és visszakaphassuk korábbi életünket – mutat rá Karácsony Gergely.

, , , ,