Újabb amerikai elnöknek állítanak szobrot Budapesten

  •  
  •  
  •  

A Miniszterelnökség közleményben jelentette be, hogy a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából a magyar kormány szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren.

Bush 1989 júliusában, egy héttel Kádár János halála után jött Magyarországra, kétnapos látogatásra. Három emlékezetes pillanata volt a látogatásának:

  1. Az egyik, amikor a zuhogó esőben széttépte az előre bekészített beszédét.
  2. A másik, amikor váratlanul megjelent a Vasasnál, hogy kocogjon egyet, az ott lévők pedig simán csatlakozhattak hozzá.
  3. Emellett a Három kívánságban egy kislány találkozhatott az elnökkel, virágot és babát adott az egyik unokájának, és megkérdezte, hogy mi lenne Bush három kívánsága a magyar gyerekeknek.

“Freedom, happiness and have a long life”

– mondta Bush, de a szabadság érthetetlen módon kimaradt a fordításból, amikor pár hónappal később, novemberben adásba került Dévényi Tibor műsora.

A Miniszterelnökség azt írja, hogy 2020. október 23-án

„a szobor avatásával kölcsönös elismerésünket és hálánkat fejezzük ki az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben. A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a – Reagan szavaival élve – “gonosz birodalmának” felszámolásáért”.

George H. W. Bush 2018-ban, 94 évesen hunyt el. Fia, George W. Bush 2006-ban járt Budapesten, szintén amerikai elnökként.

A most beharangozott szobor immár a második olyan alkotás lesz a Szabadság téren, amely az Egyesült Államok egyik vezetőjét ábrázolja: 2011-ben Ronald Reagan alakját avatták fel ugyanitt. Budapesten pedig ez lesz a negyedik, Amerikához köthető elnökábrázolás: a már említett alkotáson túl Reagan-nek egy mellszobra is áll a Városligetben, ahol ugyancsak megtalálható George Washington egészalakos szobra.

, , , ,