Újabb hajléktalanok költözhettek fővárosi bérlakásokba

  •  
  •  
  •  

Karácsony Gergely december 22-én személyesen adta át azoknak a korábban hajlék nélkül élő budapestieknek az új ingatlanok kulcsait, akik sikeresen indultak a főváros 12 lakásos pályázatán.

A főváros vezetése egyébként is a megfizethető lakhatás biztosítását tartja a hajléktalanság megoldásának, a koronavírus-járvány azonban még sürgetőbbé tette, hogy önálló lakhatást biztosítsanak azoknak a budapestieknek, akik jelenleg a zsúfolt hajléktalan-ellátó intézményekben élnek – áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A pályázat előzménye az a tavaszi intézkedés volt, amely során 71 fővárosi bérlakásba költözhettek korábban hajléktalan budapestiek. A novemberben meghirdetett pályázaton azok a rendszeres jövedelemmel rendelkező hajléktalan fővárosi lakosok indulhattak, akik egészségügyi intézményben vagy idősek otthonában dolgoznak, vagy az idős koruk és krónikus betegségeik miatt a koronavírussal való megfertőződés kiemelkedően veszélyes volna számukra.

A pályázatra a rövid határidő ellenére is többszörös túljelentkezés volt, ami a főváros szerint azt mutatja, hogy

“egy a piacinál alacsonyabb lakbérű bérlakást nagyon sok hajléktalan budapesti fenn tudna tartani a keresetéből vagy a nyugdíjából”.

A 12 lakásos pályázaton kívül a napokban döntöttek további öt bérlakás méltányossági alapon történő bérbeadásáról is,

ezek közül háromba szintén az idős koruk és krónikus betegségük miatt veszélyeztetett – zsúfolt éjjeli menedékhelyen élő – hajléktalan emberek költözhetnek.

Így összesen 15 lakásba költözhet a 25, korábban lakástalan budapesti polgár.

A közleményből kiderül, hogy a leendő bérlők korábban a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, a Baptista Integrációs Központ vagy a Twist Olivér Alapítvány egyik átmeneti szállásán, illetve a Menedékház Alapítvány vagy a Menhely Alapítvány éjjeli menedékhelyén éltek.

A nyertes pályázatok mindegyikéhez kapcsolódott egy szociális munkás által írt ajánlás.

A korábban hajléktalan budapesti polgárok számára bérbeadott 15 összkomfortos lakás közül 12 a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő XI. és XIV. kerületi lakóházakban található.

A fennmaradó három bérlakást, amelyek az egyik kerületi önkormányzat tulajdonában vannak, a főváros bérlőkijelölési joga nyomán adták bérbe.

, , ,