Újabb kedvezményt nyújt a gyed extra

  •  
  •  
  •  

Az eddigi kedvezmények fenntartása mellett bővül a kisgyermekes szülők foglalkoztatásához kapcsolódó adókedvezmény, a január 1-jétől induló gyed extra program keretében.

Ha a munkáltató olyan anyasági ellátásban részesülő szülőt foglalkoztat, ahol a családban legalább három gyermeket nevelnek, az eddigi két év helyett három évig lehet érvényesíteni a teljes szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alóli mentességet. Az úgynevezett “félszochó” kedvezmény egyéves időtartama pedig két évre emelkedik. Így a három vagy több kisgyermeket nevelő szülő foglalkoztatása esetén 2+1 év helyett 3+2 éves támogatási forma lesz, vagyis akár öt évig is kedvezményt érvényesíthet a munkaadó.

A munkáltatók jelenleg egyetlen kisgyermekes szülő foglalkoztatásával 858 ezer forintot takarítanak meg azáltal, hogy az első két évben járulékmentesség illeti meg őket, a harmadik évben pedig félszochót kell fi – zetni. A kisgyermekesek foglalkoztatását ösztönző intézkedések a munkahelyek védelmét szolgálják, a változtatások sikerét pedig jól mutatja, hogy Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára szerint szeptemberben kétszer annyi kisgyerekes munkavállalót alkalmaztak kedvezményesen, mint idén januárban.