Újabb mérföldkő a betegellátás javulásában

  •  
  •  
  •  

Az önkormányzat anyagi támogatásából felújított Baross utcai épületbe költözteti az adminisztrációt a Károlyi Sándor Kórház a Szakorvosi Rendelőből, amivel ismét javulhat a betegellátás. Eközben a Károlyi Kórházban új osztályt alakítottak ki, ami a szívbetegek számára jelent korszerű ellátást és rehabilitációt.

„Tekintettel arra, hogy az önkormányzat saját kézbe vette a szakrendelő működtetését, a Károlyi Kórháznak a betegellátáshoz közvetlenül nem kapcsolódó adminisztrációját át kell költöztetni” – mondta lapunknak dr. Hollósi Antal, a Károlyi Sándor Kórház orvos-igazgatója. Az erre a célra szolgáló Baross utcai kórház területén lévő épületet az önkormányzat támogatásából újította fel az intézmény, a betegellátáshoz csak közvetve kapcsolódó eszközök, iratok itt kapnak helyet. „Az épület rendkívül rossz állapotban volt, 2008-ban zárták be, most viszont az önkormányzat jóvoltából ismét funkciót kap” – tette hozzá Hollósi. A Szakorvosi Rendelőben ezzel párhuzamosan újabb hely szabadult fel, ami a betegellátás színvonalát fogja növelni. Ugyancsak az ellátás hatékonyságát és korszerűségét szolgálja, hogy a Károlyi Kórházban változatlan ágyszámok mellett új osztályt alakítottak ki, amelynek hatszáznegyvenezer ember tartozik a körzetébe. A harmincöt ágyas kardiológiai rehabilitációs osztályt megbízott vezetőként Szirmák Eszter főorvos asszony irányítja.

Dr. Szirmák Eszter az új részlegről az Újpesti Naplónak azt mondta, az osztályon komplex, gyógytornát, dietetikát, és pszichológus által vezetett foglalkozásokat magában foglaló orvosi ellátás zajlik, amely ellátási programot nem csak az újpesti háziorvosokkal ismertettek meg. „Kardiológiai rehabilitációra azok kerülnek, akiknek például már volt infarktusuk, vagy valamilyen ismert szív-és érrendszeri betegségük van, és ezt szeretnék hatékonyan kezeltetni, vagy éppen a gyógyszerezést beállítani” – magyarázta.

Az osztály betegeit betegségtípustól függően tornáztatják, illetve diétára tanítják, amely utóbbi a főorvos szerint nem szükségszerűen drága. A kardiológiai rehabilitációs osztályt a már meglévő bútorokból rendezték be, a gépeket pedig alapítványi és pályázati forrásokból korszerűsítette a kórház. A betegek eddigi visszajelzései pozitívak, ami az SZTK felújításán kívül ugyancsak a betegellátás színvonalának emelkedését mutatja Újpesten.

M. Orbán András