Újabb segítség hiteleseknek

  •  
  •  
  •  

A múlt héten arról számoltunk be, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik devizában adósodtak el és a megugró árfolyamok miatt nehéz helyzetbe kerültek. A kormány közben újabb „adósmentő csomag”-ot fontolgat. Ennek első lépése a Parlament múlt heti döntése, amelynek értelmében a végtörlesztés lehetőségét nem csak azok vehetik igénybe a jövőben, akik deviza alapú, hanem azok is, akik devizahitelt vettek fel.

Mint megírtuk a devizahitel abban különbözik a deviza alapú hiteltől, hogy míg az utóbbiban a kölcsön összegét forintban kapja meg az igénylő és forintban is törleszti, az előbbi devizát hitelez és a törlesztést is devizában kell teljesíteni. Nos, az új rendelkezés értelmében immár mindkét csoportnak rendelkezésére áll a végtörlesztés, mint lehetőség.

Október elején létrehozták a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot is. Annak a hiteladósnak, aki megfelel a Nemzeti Eszközkezelő Társaság feltételeinek, beszerzi a szükséges igazolásokat és a bank hozzájárulását, az állam automatikusan megvásárolja az ingatlanát. Ha rendeződik a helyzete, akkor visszavásárolhatja azt – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő.

A NET segítségével a hiteladós lényegében az ingatlanjában maradhat bérlőként, bár tulajdonjogát elveszíti, de megmarad az a lehetősége, hogy amennyiben a jövőben konszolidálódik a helyzete, visszavásárolhatja az ingatlant az államtól – fogalmazott a szóvivő. A bank a követeléseinek egy részét megkapja – cserébe lemond az ezt meghaladó követeléseiről -, az állam pedig kifizeti ezt a vételárat és tulajdonba veszi az ingatlant.

Az otthonmentés mellett, az otthonteremtést is könnyíti a kormány, a „szocpol” újragondolásával. A Ne,mzetgazdasági Minisztérium célul tűzte ki a visszaélések lehetőségeinek kizárását a szocpol rendszerből, és normális, élhető (értsd: gazdaságosan fenntartható, komfortos) lakások  építésének támogatását. Mindennek a gyermekvállalást és a munkavállalást kell ösztönöznie. A kifizetések 2012-ben indulnak legkorábban.


Szocpol. Kinek, hogyan?

A szociálpolitikai támogatást csak új lakás építéséhez vagy új lakás vásárlásához lehet igényelni. További feltételek között szerepel, hogy minimálisan az egyik szülőnek legalább féléve bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkeznie, a lakásigénynek „méltányolhatónak” kell lennie, az épületnek minimum B energetikai kategóriájúnak kell lennie, az építkezés/vásárlás során felmerült költségeket számlával kell igazolni, illetve az, hogy az igénylőknek köztartozásmentes adózóknak kell lenniük, melyet adóhatósági igazolással kell bizonyítaniuk. Fontos, hogy csak lakástulajdonnal NEM rendelkező természetes személyek vehetik igénybe a támogatást. A szocpolt ugyan gyermekek után lehet kapni, de továbbra is mód van arra, hogy még meg nem született, de vállalt gyermekek után is hozzájussunk a támogatáshoz.