Újabb szmogriadó

  •  
  •  
  •  

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte Tarlós István főpolgármester miután két napon keresztül, 2011.február 27-én a város négy, 2011. február 28-án pedig tizenkét mérőpontján a szálló por mennyisége elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága az MTI-t kedden hajnalban. A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében Tarlós István főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkorlátozó intézkedésekre kéri fel.

A közlemény kiemeli többek között a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését, az egyéni gépjárműhasználat csökkentését, a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését, ha van más tüzelési mód.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. Ezért a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat – áll a közleményben.

A közlemény emlékeztet a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adataira, ami szerint Budapesten “az inkább közlekedési eredetű szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom eredménye”.

(MTI)