Újból felszentelték Halassy Olivér sírját

  •  
  •  
  •  

Miután az önkormányzat helyreállíttatta, ismét felszentelték vitéz Halassy Olivér újpesti olimpikon síremlékét a Megyeri temetőben. A rendhagyó megemlékezésen dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, Wintermantel Zsolt, és az olimpikon lánya, dr. Halassy Ilona koszorúztak.

Mint ismert, múlt év végén ismeretlenek megrongálták Halassy Olivér olimpikon sírját a Megyeri temetőben; az emlékmű egyik oldaláról teljesen eltűnt a bronz díszítőkoszorú, a másik oldalon pedig letörtek belőle egy darabot. A rongálást dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő vette észre, aki az esetet azonnal jelezte a családnak és a városvezetésnek is.

Az önkormányzat költségén helyreállított síremléket január 31-én Molnár István, a Nap utcai Szent József plébániatemplom plébánosa szentelte fel a rongálást észlelő képviselő, a polgármester, valamint az olimpikon lánya, dr. Halassy Ilona jelenlétében.

A plébános az olimpikon életútja kapcsán a feltámadásról beszélt, valamint arról szólt, hogy a vallás és a sport több helyen is összekapcsolódik:
– Mindkettő áldozatot, lemondást kíván, emellett mindkettőben jelen van a küzdelem és a harc – fogalmazott Molnár István, hozzátéve, hogy az 1946-ban meggyilkolt Halassy Olivér életútja példakép lehet a mindennapokban. A plébános a kiváló sportoló kapcsán szólt arról is, hogy érdemes küzdeni, kitartani, mert előbb-utóbb mindig megvan az eredménye.

Az ünnepélyes felszentelés után dr. Hollósi Antal, Wintermantel Zsolt és dr. Halassy Ilona közösen helyezte el a kegyelet virágait.

Újpest önkormányzata nem csupán a síremlék helyreállításának költségét vállalta magára, a város többféleképpen őrzi a nem mindennapi teljesítményt felmutató sportoló emlékét. A Pozsonyi úti lakótelepen működő sportközpontot róla nevezték el, ami előtt Halassy mellszobra található, és ettől a tanévtől a korábbi Német Tagozatos Általános Iskola is az olimpikon nevét viseli.

M. Orbán András