Újpest állandó tűzoltó-kiállítása

  •  
  •  
  •  

A természeti katasztrófák csökkentése világnapján nyitott meg az újpesti tűzoltó-parancsnokság állandó kiállítása, amely az egykori hagyományos tűzoltó-felszerelések mellett a polgári védekezés eszközeit is bemutatja. A minden korosztályt megszólító tárlat szakít a múzeumi hagyományokkal, így hozza közel e fontos hivatást a látogatókhoz.

Október második szerdája 1999 óta emléknap, idén ez október 12-re esett. Az újpesti hivatásos tűzoltó-parancsnokságon e napon nyílt meg a felszereléseket bemutató interaktív állandó kiállítás.

Béres Ferenc tűzoltó alezredes, az újpesti hivatásos tuzoltó-parancsnokság vezetoje azt mondta, a különböző természeti katasztrófák élohelyek, emberek, állatok életét befolyásolják negatívan, és egyre több áldozattal járnak. Az árterek, hegyoldalak benépesülnek, utóbbiak lakói a földcsuszamlások veszélyeinek vannak kitéve.

A múzeumról azt mondta, többhónapos munka eredményét láthatjuk. Amikor az állomány élére került, bázisukat közösen alakították azzá, amit az ideérkezők láthatnak. Neki személy szerint is szívügye a hagyományok ápolása, a kialakított tárlat pedig egyben saját múzeumának továbbfejlesztése.
Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója azt mondta, a kiállítottak között van olyan is, ami visszakerült ide azután, hogy 1949-ben központilag begyűjtötték a tárgyi emlékeket.

Felhívta a figyelmet a lépcsoházban kihelyezett tűzoltósapkákra, ezeket a különböző országok lánglovagjai viselték. A második emeleti bejárat elotti ablakfelületeken a különbözoő tűzoltóautók képei láthatók, ezek a képillusztrációk a Tűzoltó szerkocsik Magyarországon – A kezdetektol a II. világháborúig című könyvből valók, Borsos Mihály fotóművész munkái.
Varga Ferenc tuzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott, aki múltját nem becsüli, jövőjét nem érdemli. Szerinte is fontos a hagyományok ápolása, de ezt parancsszóra nem lehet megtenni vagy végrehajtani. Úgy látja, hogy a helyi tűzoltóparancsnok és a kiállítás fogadtatása is pozitív.

A múzeum a mai korhoz igazodva szakít a kiállítótermi hagyományokkal, interaktív, és nemcsak a tuzoltóság, hanem a teljes katasztrófavédelem eszköztárát bemutatja és felvonultatja, beleértve a polgári

védelmet is. Béres Ferenc parancsnokkal együtt mindketten úgy látják, a kiállítás az idelátogató óvodások, iskolások számára egyaránt hasznos lesz.
Az újpesti tuzoltóság már eddig is fogadott gyerekcsoportokat, akik most már egy nem mindennapi kiállításon keresztül ismerhetik meg a katasztrófavédelem munkáját. A második emeleten berendezett múzeum hétköznap munkaidőben látogatható, érdemes előzetesen bejelentkezni és idopontot egyeztetni.
Kép és szöveg: MOA