Újpest arcai lettek

  •  
  •  
  •  

A Találkozzunk többször rendezvénysorozat során az újpestiek már tapasztalhatták, hogy a városrészben eddig nem ismert újdonságokkal találkozhatnak egy-egy rendezvényen. Ilyen például a szeptember 10-én, az Ady Művelődési Központ udvarán megrendezésre kerülő Gyermeki örömök című „nyárbúcsúztató gyereknap”, de ilyen volt a XIX. Újpesti Városnapokon az Ability park, vagy az Újpest Arca verseny is. A fogadtatásról Nagy Brigittát, a rendezvény felelős szervezőjét kérdeztük.

– Honnan jött az ötlet, hogy szépségversenyt rendezzenek Újpesten?
– Szépségversenyek eddig is voltak. Korábban meghirdettük például a legszebb, erkély, kert, előkert címért folyó vetélkedést, de ha úgy vesszük, a pólópályázat is ilyen volt. Innen csak egy lépés volt, hogy Újpest szépségei között a fiatal fiúkat és lányokat is megversenyeztessük.

– Nem volt hagyományos verseny.
– Nem, mert nem az volt a célunk, hogy a divatszakmának, a modellvilágnak találjunk új sztárokat. Mi magunknak, újpestieknek kerestünk olyan arcokat, akikre büszkék lehetünk, akire rábízhatjuk városunk képviseletét. A díj ugyanis – ahogy a verseny nevéből is kiderül – az volt, hogy a győztes egy évig Újpest Arca lesz. Vele, velük fogunk találkozni plakátokon, szórólapokon, prospektusokban.

– Ez azt sejteti, hogy ilyen verseny lesz jövőre is. Volt azonban egy másik, szintén fontos, vagy talán fontosabb kezdeményezés is. Mi az az Ability Park?
– Az Ability park tulajdonképpen élő szimulációs terep egészségesek számára. A célja pedig az, hogy megismertesse a fogyatékkal élők, a mozgáskorlátozottak, látás vagy hallássérültek mindennapjait a közönséggel, méghozzá úgy, hogy testközelből tapasztalhatják meg mindezt. Ez segíti egymás elfogadását, a megértést. Ne tagadjuk, azoknak, akik nem ismerik mindezt, a hétköznapok során fel sem tűnik, ha mondjuk egy postán nincs rámpa a kerekes székeseknek. Az Ability Park éppen azt a célt szolgálja, hogy az egészségesek is észrevegyék ezeket a hiányosságokat.
Segítségünkre voltak a paralimpiai vívóválogatott tagjai, köztük Danyi Gyöngyi is, aki törött gerinccel ér el fantasztikus sikereket vívásban.