Újpest az elsők között kap az új buszokból

  •  
  •  
  •  

Elkezdték a próbajáratokat a Citarók, az 5-ös, 9-es és 30-as vonalakon. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) május elejétől várhatóan július végéig összesen 75 szóló és ugyanennyi csuklós vadonatúj Mercedes buszt állít forgalomba. Újpestre már májusban érkeznek új járművek.

Május 1-jétől a forgalomba áll az első 25-25 új Mercedes Citaro autóbusz. A járművekből újpesti vonalakra is jut, két másikat pedig csuklósítanak, illetve meghosszabbítják az üzemidejét.

A 196-196A vonalakra hat csuklós busz érkezik, a 25-ös vonalon három, a 104-104A-204 járatcsaládban hat, a 220-ason pedig további négy szóló busz áll forgalomba.

Ezzel együtt további minőségi javulás, hogy a 12-es villamossal elérhető 5-ös buszt csuklósítják, ide kilenc új busz kerül, míg a 3-as metróval megközelíthető 9-es üzemidejét meghosszabbítják, ott első körben tíz új járművel emeli a szolgáltatást a BKK. 

Mint ismert, utoljára nyolc éve született utoljára döntés Budapesten új, alacsonypadlós autóbuszok forgalomba állításáról, 2006-tól pedig egyetlen új, teljesen alacsonypadlós busz sem állt forgalomba Budapesten. A Főváros új vezetésének hivatalba lépése és a BKK létrejötte óta mintegy 100 darab használt, alacsonypadlós jármű forgalomba állításával igyekeztek enyhíteni a krízishelyzeten és javítani az utasok kiszolgálását, a 150 új autóbusz beállításával azonban érezhetően javul majd a budapesti buszközlekedés elmúlt években leromlott színvonala.

MOA
fotó: BKK