Újpest blendén át és festővásznon

  •  
  •  
  •  

Bernolák Béla fotós újpesti képeiből és Nikodém Mónika festményeiből nyílt kiállítás az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban december 12-én. A művészeti formákat és magukat az alkotásokat dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő méltatta.

Hirmann László, a kiállításnak otthont adó iskola igazgatója bevezetőjében úgy fogalmazott, a két alkotót küldetésük köti össze, hiszen nem mindenki ragad ecsetet vagy fényképezőgépet, hogy az őt körülvevő környezetet, világot megörökítse.

Gyurkó Ferenc tűzoltóparancsnok azt mondta, művészeti szempontból laikus, a szépet kedveli, az újpesti fotók pedig képesek megmutatni a város szépségét, hangulatát.

A jó barátként bemutatkozó Lantos István annyit mondott, a két művészeti ág szinte rokon egymással, – Mindkét technikával kifejezhetők érzelmek. Az ecset nagyobb teret enged a fantáziának, ha sokáig nézzük a festményeket, szinte megszólalnak a képek, Bernolák Béla pedig olyat mutat meg képein, amit a hétköznapokban talán észre sem vennénk – méltatta a kiállított munkákat.

Vadady Attila Szívem csücske, Újpest című dala után dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő vette át a szót, aki irodalmi példákat segítségül hívva dicsérte a festészet és a fényképészet kifejező erejét.

– Teljesen más az, ahogyan látunk, valamint és ahogyan a lelkünkben „van meg”. Ez utóbbit csak egy tősgyökeres újpesti adhatja át, akinek már másodszor nyílik kiállítása Újpesten. Nikodém Mónikáról azt mondta: a festő a színek világában kalandozott, tájképet, virágokat és fantasy jellegű munkákat egyaránt láthatunk tőle, és egyben kiemelte az egyik, nevezetesen az újpesti víztornyot ábrázoló alkotását, amelyet az egyszeri szemlélődő könnyen fotónak hihet. A képet a festő egyébként az iskolának adományozta, munkáihoz pedig nem csupán ecsetet, hanem néhol akrilt, zselés tollat vagy éppen vegyes technikát hívott segítségül.

Hollósi Antal Hirmann László igazgató bevezetőjére visszautalva azzal zárta gondolatait, hogy a képzőművészeti tárlat esztétikai fejlődést hozhat, ugyanis az interneten nem lehet az érzelmeket megtanulni.

A kiállítás január 10-ig látogatható.


Köszönet a tűzoltóságnak

Mint ismert, Bernolák Béla első, Budapest blendén át című tárlata a magyar kultúra napján nyitott meg, a mostani, újpesti képek jó része pedig több mint harmincöt méter magasból, egy tűzoltóautóból készültek. A fotós az ujpest.hu-n keresztül is köszönetet mondott Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelőnek, aki közbenjárt annak érdekében, a speciális a járművet rendelkezésére bocsássák.

M. Orbán András