Újpest Díszpolgára lett Berki Krisztián és Dombi Rudolf olimpiai bajnok

  •  
  •  
  •  

Wintermantel Zsolt polgármester augusztus 28-án terjesztette a képviselők elé javaslatát arról, hogy a két újpesti olimpiai bajnok – Berki Krisztián, az UTE tornásza, és a szintén Újpesten élő Dombi Rudolf kajakozó – Újpest Díszpolgára címben részesüljön, Karakas Hedvignek, az UTE cselgáncsozójának pedig – aki ötödik helyen végzett a londoni olimpián – az Újpest Önkormányzata Elismerő Oklevelet adományozzák kimagasló teljesítményéért.

A képviselők – a korábbi rendelet módosítását követően, mellyel lehetővé vált, hogy különösen indokolt esetben, pl. kiemelkedő teljesítmény vagy eredmény esetén, soron kívüli adományozásra kerülhessen sor – egyöntetűen szavazták meg a Díszpolgári címek és az Elismerő Oklevél odaítélésére tett javaslatot. A testület emellett döntött az „UTE Az Utánpótlásért Alapítvány” támogatásáról, valamint az olimpiai bajnokok felkészítését segítő szakmai team díjazásáról.

A Díszpolgári címeket és az Elismerő Oklevelet augusztus 31-én, a Városnapok keretében rendezendő ünnepi eseményen adják át a díjazottaknak.Az Újpest Díszpolgára címről

A kitüntető címet alapítása, 1877 óta 44 személyiségnek ítélték oda, köztük például Kossuth Lajosnak, Magyarország kormányzójának is.

Újpest a város kimagasló eredményt elért sportolóinak teljesítményét is elismerte a kitüntetéssel. Eddig négyen kapták meg a díjat, mindannyian labdarúgók: Szusza Ferenc 1996-ban, Bene Ferenc 2005-ben, Göröcs János 2008-ban, Várhidi Pál pedig 2009-ben lett Díszpolgár.

A Díszpolgári címet eddig életműdíjként tartották számon. Az Önkormányzat most hagyományt teremt azzal, hogy fiataloknak ítéli oda a kitüntetést. Olyan ifjú sportolóknak, akik világhírt szereztek Magyarországnak, Újpestnek.