Újpest egyensúlyban marad

  •  
  •  
  •  


Mindannyian tudjuk, hogy az egész világon és Magyarországon is gazdasági válság van. Azt mondják, hogy az önkormányzatok is nagy bajban vannak, sorra eladósodnak. Hogyan érinti a válság Újpestet?- kérdeztük a legilletékesebbet, dr. Trippon Norbert gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert.

– Általánosságban igaz, hogy az önkormányzatok eladósodtak, de ez nem igaz Újpestre. Mi Újpesten szigorúan gazdálkodtunk, mégis amire kellet, arra jutott. Jutott 179 millió forint intézmény – felújításra, így óvodák és iskolák felújítására is. Jutott 200 millió forint karbantartásra, 103 millió forint 20 óvodai játszóudvar megújítására. Sikerült a költségvetésünket egyensúlyban tartani, és az év végét jó eséllyel többlettel zárhatjuk. Azonban a gazdasági válság továbbgyűrűző hatásai a mi fejünk fölött is ott lebegnek. Ebből adódóan a 2009. év a munkahelymegőrzés és a fejlesztések éve kell, hogy legyen. Most senkinek sem engedhetjük el a kezét, mindenkinek biztosítani kell saját maga és családja megélhetését. Mindehhez nagy szükség van a beruházásokra is, ezért nagyságrendileg egy 3 milliárd forintos beruházási és fejlesztési programot indítunk útnak, melynek részletei a januári egyeztetések mentén kerülnek kidolgozásra. 
 
– Apropó játszóudvarok. Látványos változások érték idén Újpest közterületeit, parkjait, játszótereit is. Várható-e folytatás?
 
– Ez a változás az idei évben elindított park és játszótér felújítási programunknak, valamint a VirágVáros – programunknak köszönhető, melynek keretében park fenntartásra és felújításra több, mint 300 millió forintot, míg játszótereinkre közel 130 millió forintot költöttünk. A VirágVáros program keretében 4.710 darab muskátli tartót, 30 darab muskátli oszlopot helyeztünk ki, kiültettünk 30.000 darab árvácskát és 32.000 darab muskátlit. Több játszóterünk és parkunk is megújult, a teljesség igénye nélkül csak párat említenék: Tulipánkert, a Szent László téri park és játszótér, az Aschner Lipót téri játszótér, a Lóverseny téri park, a Rózsa utca – Deák Ferenc utca sarkán lévő játszótér.  Programjaink sikeréhez nagyban hozzájárult az, hogy az újpestiek személyében partnerekre találtunk. Sok újpesti szervezet, újpesti család állt a kezdeményezésünk mellé: közösen tisztítottuk meg a Farkaserdő környékét, muskátlikkal együtt szépítettük otthonainkat.
 
– Ha már a közterületeinknél tartunk, felmerül a kérdés, hogy mi lesz az Újpest szívében található Főtérrel?
 
– Terveink szerint már áprilisban megkezdődik az utóbbi évek legnagyobb, közel másfél milliárd forintos önkormányzati beruházása: a Főtér – program. Programunk három lépcsőben igyekszik modern városközponttá alakítani a helyszínt úgy, hogy közben megtartsa az emberléptékű, meghitt közösségi terek sajátosságát is. Az első ütem 2010-ig a Városháza és az Újpest Egek Királynéja Főplébánia, valamint a Károlyi-park területét formálná át. Ugyanakkor a parkolás problémájára is megoldást kell találnunk, ezért Tervpályázatot írunk ki a Szent István téri mélygarázsra és az új Virágpiacra.
 
– Úgy tűnik, hogy egy XXI. századi város formálódik a méltó alapokat biztosító hagyományokra: bármerre nézünk, a fejlődés köszönt vissza ránk.
 
– Valóban az idei évben olyan nagy beruházások valósultak meg, mint a 63 milliárdos költségvetésű Megyeri híd, a káposztásmegyeri Új Élményfürdő, de akár az Újpest szívében található Oxigén Wellness Központot is említhetném, mely utóbbiak több száz újpestinek teremtenek munkalehetőséget. Ugyan a lakosság részéről a megindított fejlesztések kapcsán sok pozitív visszajelzések érkeztek , az Uszoda hiányát azonban sok sportolni vágyó újpesti érezte. A jövő évben a Kemény Zs. utcában az Új Uszoda építkezése is megkezdődhet, melynek köszönhetően  egy korszerű, a mai kor követelményeinek minden szempontból megfelelő sportuszodában tudunk sportolási lehetőséget biztosítani az újpesti gyerekeknek és családoknak. 2009-ben a gyermek járóbeteg – szakellátás is megújult körülmények között fogadja majd a kis betegeket, és amennyiben a Képviselő – Testület és a Fővárosi Közgyűlés is támogatja, egy 750 millió forintos beruházás keretében – melyből 250 millió forint az Újpesti Önkormányzat támogatása – a Szakrendelő felújításával létrejöhet egy korszerű egészségügyi központ is Újpesten.
 
– Apropó családok. Milyen egyéb program segítette még a családok boldogulását Újpesten?
 
– A fűtéskorszerűsítés jegyében meghirdetett ÖKO – program, melynek keretében az idei évben 66 millió forint önkormányzati támogatás hívható le. Amennyiben a társasházak pályázatai az Önkormányzati Minisztérium által is elfogadásra kerülnek, a távhővel ellátott újpesti lakások 17%-ában, azaz 3736 darab lakásban oldódhat meg a fűtéskorszerűsítés kérdése, amely 460 millió Ft-os beruházást jelent. Ezekben az újpesti lakásokban a korszerű fogyasztó barát, berendezéseknek köszönhetően egyrészt egyedileg szabályozhatóvá, másrészt egyedileg elszámolhatóvá válik a fűtés. Mindehhez társul a 10%-os alapdíj kedvezmény, aminek köszönhetően kevesebb lehet az újpesti családok fűtésszámlája. További sikerként könyvelhetjük el, hogy az Aquaworld Zrt. az Élményt a gyermekeknek program keretében évente két alkalommal – a gyermeknaphoz illetve, a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódva – alkalmanként 150 hátrányos helyzetű gyermek részére térítésmentesen biztosítja az élményfürdő szolgáltatásainak igénybevételét, valamint minden újpesti lakos részére 10% kedvezményt biztosít a belépőjegyek árából.
 
 
– A családról a közösség, a közösségről az Első Újpesti Karácsonyi Vásár jut az eszembe. Milyen a Vásár fogadtatása?
 
– Az Első Újpesti Karácsony alternatívát kínálva a nagy bevásárlóközpontokkal szemben az adventi időszak színfoltjaként, visszahozta a karácsonyvárás valódi meghitt pillanatait, az ünnepi készülődés közösségi színterévé vált.  Sok újpesti család, baráti társaság látogatott el a Trombita térre, felnőttek és gyermekek együtt élvezték a kulturális – zenés programokat, és egymás társaságát.
Engedjék meg, hogy a karácsonyvárás szellemében egy meghívót osszak meg Önökkel: Sok szeretettel várok minden újpesti lakost egy közös karácsonyi ökörsütésre december 20-án fél tizenegytől a Trombita tér melletti sárga keramitos parkolóba, illetve december 21-én 17 órára a Trombita térre, hogy az összetartozás jelképeként, mi újpestiek együtt gyújtsuk meg a negyedik adventi gyertyát, majd 18 órától együtt vegyünk részt a Három Grácia és a Mona Lisa együttes koncertjén.
Mindannyiunknak Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt és eredményekben gazdag, terhektől mentes Új Évet kívánok.