Újpest egyre biztonságosabb

  •  
  •  
  •  

Tovább javult Újpest közbiztonsági helyzete a budapesti kerületek rangsorában. Erre utal az Otthontérkép internetes oldal városrészekre lebontott bűntérképe, amely a rendőrség hivatalos statisztikáit veszi alapul. Az oldal a kiemelt bűncselekmények összesítésével is foglalkozik.

Nemrégiben jelent meg az Otthontérkép.hu internetes oldal legújabb, ezer főre jutó bűnesetszám alapján készített statisztikája. Ez az összesítés a rendőrség honlapján közölt hivatalos információkra támaszkodik, és az ezer főre jutó éves bűnesetszámot veszi alapul. Ez alapján Újpest 2013 márciusa és 2014 februárja között a negyedik legbiztonságosabb kerületnek bizonyult, de a teljes tavalyi évet vizsgáló összesítés szerint előrébb léptünk a listán. A tavalyiak alapján a harmadik legbiztonságosabb városrész vagyunk, a rangsort pedig továbbra is a belső kerületek zárják.

Az elemzés kitér a főbb bűncselekménytípusokra, például a lakásbetörésekre. Ezekből Újpesten ezer főre vetítve csaknem harmadannyit regisztráltak, mint a legmagasabb arányszámú kerületben, és az autófeltörések száma is alacsonynak mondható. (Ez utóbbi és a járműlopások ellen tavaly nyár végén hathatósan lépett fel az újpesti rendőrség.)

Korábban megírtuk: Újpesten tavaly csaknem ötödével csökkent az elkövetett bűnesetek száma, az idei évet pedig kifejezetten a bűnmegelőzésre fordítják. Szintén beszámoltunk róla: a legkisebbektől az idősekig korosztályokra szabott előadásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a megelőzésre. Fontos cél az is, hogy a jogkövetők bizalommal forduljanak a rendőrökhöz, erősítve a szubjektív biztonságérzetet.

M. Orbán András