Újpest egyre népszerűbb helyszín

  •  
  •  
  •  

Évről évre egyre többen látogatnak Újpestre a Kulturális Örökség Napjain. Idén két új helyszínen, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és jogtudományi Karán és a Lepkemúzeumban is várták az érdeklődőket. Utóbbi a Könyves Kálmán gimnázium csillagvizsgálójával együtt a legnépszerűbbnek számított.

Újpest idén hétféle helyszínnel illetve programmal készült a Kulturális Örökség Napjaira, ahová az Újpesti Napló is kilátogatott. Takácsné Bogdán Magdolna, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának műszaki ügyintézője a helyszínen folyamatosan érkező látogatói csoportokról számolt be. „Már a nap elején egy nagyobb csoport fogadott, hogy körbejárjuk az egykoron általános iskolaként működő, százharminc éves épületet” – mondta.

A néhai általános iskola 1992-ben födémszakadás miatt életveszélyessé vált és bezárt, az egyház öt évvel később vette át és kezdte el felújítani. Az első itt kezdő, 1998-as jogi évfolyam még csak a második emeletet használhatta, de még az elmúlt években is folyamatosan történtek felújítások – tette hozzá.

Az egyik látogató, Mészáros Ödön István még jól emlékszik a régi általános iskolára, ahol 1954-ben kezdte meg tanulmányait. „A termekben fenyőfa padok és vaskályha, a folyosón pedig üveges szekrények voltak, benne az élővilág valamennyi szemléltetőeszközével” – mondja.

Másik állomásunk a városháza épülete, ahol Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője tájékoztat bennünket: „folyamatosan érkeztek és érkeznek a látogatók, akik menet közben csatlakoznak egy-egy csoporthoz”. A látogatóknak a dísztermet, a lépcsőházat, és a házasságkötő termet mutatják meg és ismertetik az épület történetét, kívül pedig a térről és városháza falán domborművet kapott elődökről mesélnek a csoportoknak.

Szöllősy Marianne kiemelte, 2006 óta, amióta Újpest is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjaihoz, egyre népszerűbb. „Egyre többen látogatnak ki a belvárosból és vidékről is egyre többen jönnek el. Idén két új helyszín, a Károli Gáspár Református Egyetem jogi kara, és a Lepkemúzeum is bekapcsolódott a „vérkeringésbe”, utóbbi a Könyves Kálmán Gimnázium csillagvizsgálója mellett az egyik legkeresettebb, de valamennyi újpesti helyszínről elmondható, hogy legalább százan keresték fel egy nap” – mutatott rá a gyűjteményvezető.

A fentieken kívül további program volt még a Farkaserdő tanösvényének bejárása, a homoktövis élőhelyének felkeresése a Megyeri híd lábánál és a Rex Állatszigeten tartott „zoo hungarikumok”, ahol az őshonos magyar állatfajtákat lehetett megismerni.

Magyarország 1996 óta ünnepli a Kulturális Örökség Napjait, Újpestre 2006 óta érkeznek látogatók, méghozzá évről évre egyre nagyobb számban.

M. Orbán András