Újpest FC kontra RTL Klub

  •  
  •  
  •  

Az Újpest FC és az Ultra Viola Bulldogs Szurkolói Egyesület közös közleményben, pontosabban helyreigazítási kérelemben fogalmazta meg kritikáját az RTL Klub január 15-i, Fókusz Plusz műsorában „Megdöbbentő felvételek balhézó futballhuligánokról” címmel vetített riporttal kapcsolatban. A beadvány szerint a műsorban valótlan, illetve pontatlan állítások hangzottak el, melyek sértik az Újpest FC szurkolóinak, az Újpest FC Kft-nek, valamint valamennyi magyar labdarúgó-sportszervezet és azok szurkolóinak a jó hírnevét.

Például nem felel meg a valóságnak, hogy Magyarországon az utóbbi 20 évben 200 „véres összecsapásokkal zárult” futballmérkőzésre került volna sor. A 2010 novemberében, az MLSZ által szervezett, huliganizmusról szóló konferencián megerősítették, hogy jelenleg nincs hazánkban olyan hivatalos bírósági-, vagy ügyészségi statisztika, amely pontosan nyilvántartaná a futballmérkőzésekkel kapcsolatosan elkövetett bűncselekményeket, azok elkövetőit, és az ezzel kapcsolatos büntetőeljárások adatait. Ugyanígy nem ismertek hasonló tartalmú hivatalos rendőri statisztikák sem…

A riportban bemutatott erőszakos jelenetek, az erőszakos szurkolói magatartást létformának tekintő nyilatkozatok (állítólagos Atalanta-, Milwall-, Burnley-szurkolók), valamint a Szusza Ferenc Stadionban nyilatkozó, köztudottan Újpest-szurkoló „Ganxsta Zolee” nyilatkozata a nézőkben azt a – téves – érzetet kelthették, hogy az Újpest FC labdarúgó-mérkőzésein és más hazai labdarúgó-mérkőzéseken rendszeresen történnek a riportban bemutatott jelenetek. Ezen túlmenően, a riportban megszólaltattak egy sállal, sapkával, napszemüveggel eltakart arcú, elváltoztatott hangú, ismeretlen személyt, akit az Újpest egyik vezérszurkolójaként mutattak be. Ez sem felel meg a valóságnak….

A műsorban bemutatott, fent részletezett és kifogásolt jelenetek azt a hamis látszatot keltik, hogy Magyarországon tombol a futball-huliganizmus, és azt, hogy az Újpest FC mérkőzésein, illetve azokkal kapcsolatban rendszeresen a filmben bemutatott erőszakos jelenetek, rendbontások, zavargások következnének be. Ezt mind az Újpest FC Kft., mind pedig az Ultra Viola Bulldogs Szurkolói Egyesület határozottan visszautasítja…

 A műsorszámban és az ott bemutatott valótlan tényállítások közlésével hamisan azt a látszatot keltették, hogy az Újpest FC labdarúgó-mérkőzésein, rendszeresek a súlyos, erőszakos rendbontások.

A műsorszám a valótlan tények állításával, illetve valós tények elhallgatásával a téves következtetések levonására adhat alapot, erre tekintettel az Újpest FC Kft. és az újpesti szurkolók jó hírnevének rontására is alkalmas.
Az Újpest FC Kft. és az Ultra Viola Bulldogs Szurkolói Egyesület fenntartja a jogot, hogy a televíziójuk által a fenti műsorszámmal okozott személyiségi jogi és egyéb káruknak a megtérítése iránt valamennyi rendelkezésre álló jogi eszközzel fellépjenek.