Újpest kiválóságai

  •  
  •  
  •  

Idén is elismerését fejezte ki önkormányzatunk az Újpest Gyermekeiért-díjak, illetve a kiváló tanulókat, diáksportolókat elismerő, és diákközösségi munkáért járó kitüntetések odaítélésével. A díjátadó ünnepségről és a díjak jelentőségéről kérdeztük Belán Beatrix alpolgármestert.

– Az idei tanév is szép hagyománnyal zárul: a legjobb újpesti tanulók és a kiemelkedő munkát végző szakemberek kitüntetéseket vehetnek át Újpest önkormányzatától.

– Minden évben nagy öröm számunkra, hogy kiváló teljesítményt elért tanulókat, és a gyerekekért sokat és eredményesen munkálkodó felnőtteket díjazhatunk. Kezdjük talán az „Újpest Kiváló Tanulója” címmel. Olyan diákokat jutalmazunk ezzel a címmel, akik kiemelkedően jó eredménnyel zárták a tanévet, s bár döntésünket megnehezíti, nagy öröm számunkra, hogy idén is számtalan kitűnő tanulmányi eredményt felmutató, tehetséges diák munkásságával ismerkedhettünk meg. Természetesen nem csak az osztályzatok számítanak, hanem a tanulmányi versenyeken való eredményes résztvétel is. Mivel sem én, sem a díj odaítélését előkészítő bizottság nem ismerhet minden diákot, az iskolák javaslatai, rangsorolásai képezik a kiindulási pontot. 

– Hasonlóképpen történik az „Újpest Kiváló Sportolója” jelölés is?

– Igen, azonban itt is számít a tanulmányi eredmény, nemcsak a sportversenyeken elért helyezés. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az újpesti gyerekek kiemelkedően szerepelnek már egész fiatalon a különböző sportos megmérettetéseken, s mindamellett a bizonyítványukra is büszkék lehetnek, lehetünk. Ezt a kettő területet, a tanulást és a sportot elég nehéz lehet ugyanolyan eredményesen, sikeresen elvégezni, sokuknak mégis sikerül.

– Mit jelent a „Kiváló Diákközösségi Munkáért” cím?

– A kerületi gyerekek nagyon aktívak a közösség megteremtésében, fenntartásában, jobbá tételében, gondolok diákönkormányzati munkájukra, a működőképes osztályközösségek, vagy egyéb hasznos csoportok kialakítására, működtetésére. Persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül az életkori sajátosságokat sem. A közösségteremtés jelentőségét a diákok középiskolás korukban értik meg igazán. Itt már az alkotó közösségi szellem is kialakul, és ekkoriban már a vezetői képességeikről is tanúbizonyságot tehetnek a fiatalok.

-Mi történik azután, hogy az önkormányzat megkapja az intézmények javaslatait?

- A javaslatok a Közművelődési és Oktatási Bikzottság elé kerülnek, szakértők véleményezik a beérkezett adatlapokat és jellemzéseket. Véleményük, javaslatuk a testület elé kerül, a végső szó természetesen a képviselőké, de ebben a témában kivétel nélkül az egyetértés a jellemző.

– Talán a legrangosabb kitüntetés az Újpest Gyermekeiért-díj.

– Így igaz. Ezért is érkezik évről-évre nagyon sok felterjesztés. Olyan, az élet bármely területén tevékenykedő szakemberekre vagy kollektívákra, akik a gyerekek ellátásában, nevelésében, közösségteremtésében, vagy akár szabadidejük hasznos megszervezésében kiemelkedő munkát végeznek, vagy végeztek a múltban. Ezel is kifejezve tanításaik, szellemiségük maradandóságát, követendő példáját. Személyükről, csoportjukról az újpesti intézmények, civilszervezetek és magánszemélyek tehetnek javaslatot. A kitüntetések sora azonban ezzel még nem ért véget. Nyár végén az “Újpestért” díjasokat és “Újpest Díszpolgárát” választjuk meg, melyekre várjuk az olvasói, lakossági javaslatokat.