•  
  •  
  •  


Drasztikusan nőtt az önkormányzatok eladósodottsága az elmúlt években. Az Állami Számvevőszék tavaly év végén a 2010. évi költségvetés véleményezésekor is külön fejezetet szánt az önkormányzatok eladósodottságából eredő költségvetési kockázatoknak. Most a Parlament február 15-ei ülésén ismét terítékre kerültek az önkormányzatok. Molnár Csaba kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a Fideszes önkormányzatok miatt adósodott el az ország. Míg a Fideszes Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, úgy nyilatkozott, hogy az államadósság gyarapodása nem az önkormányzatok kontójára írható. Az álláspontok ütköznek, de egy biztos milliárdos nagyságrendekről beszélünk. S a számok tükrében azt is biztosan mondhatjuk, hogy Újpest már-már a kivételek közé tartozik azzal, hogy nem adósodott el.

Milliárdos nagyságrendű adósságok
 
Molnár Csaba a Parlament ülésén azt mondta, hogy az elmúlt két évben Magyarországon több mint 100 Fideszes önkormányzat bocsátott ki kötvényt. Ennek a teljes összege 276 milliárd forint. Többek között Debrecen, Esztergom, Sopron városát, a Pest Megyei Önkormányzatot és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatot is említette.
Míg Ódor Ferenc a miskolci sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a Kormány nem csinál mást, mint elvon, és az önkormányzatok azért, hogy működhessenek, eladósodnak, hitelt vesznek fel, kötvényt bocsátanak ki, csak azért, hogy eleget tudjanak tenni törvényi kötelezettségüknek. Kiemelte, hogy a megyei önkormányzatok összességében 110 milliárd forint értékben adósodtak el, valamint két szocialista vezetésű város, Miskolc és Nyíregyháza adósságállományára is felhívta a figyelmet.
 
Újpest kivétel
 
A számok tükrében bátran mondhatjuk, hogy Újpest kivétel. Nem adósodott el, továbbra is a saját lábán áll. A központi megszorítások és a gazdasági helyzet ellenére – 17 és fél milliárdos kiadási és bevételi előirányzattal -, működési és fejlesztési hitel nélkül készült el Újpest idei évi költségvetés tervezete. A tervezet szerint banki kölcsön és hitel nélkül jut fejlesztésre, úgy mint például Újpest legnagyobb rendszerváltozás utáni beruházására a Főtér-programra.
 
Az Állami Számvevőszék a kockázatokra hívta fel a figyelmet
 
Az Állami Számvevőszék 2010.évi költségvetési tervezet véleményezése során külön foglalkozott az önkormányzatok eladósodottságával. A tanulmány szerint a helyi önkormányzatok adósságállománya 2008. december 31-én 947,4 milliárd forint volt, mely főként hosszú lejáratú, beruházási és fejlesztési célú hitelfelvételből, valamint kötvénykibocsátásból származott. A kötvénykibocsátás miatti tartozás állomány az egyéb városi önkormányzatoknál 186,8 milliárd Ft, a megyei jogú városoknál 98,1 milliárd Ft, a megyei önkormányzatoknál 96,8 milliárd Ft, valamint a fővárosi kerületeknél 34,8 milliárd Ft volt 2008. végén.
Az Állami Számvevőszék úgy fogalmazott, hogy a deviza alapú kötvénykibocsátás árfolyamkitettsége, valamint a változó kamatérték miatt az önkormányzatok adósságszolgálattal kapcsolatos hosszú távú kockázatai jelentős mértékben megnőttek.
Az ÁSZ véleményét erősíti a Költségvetési Tanács egyik elemzése, miszerint az államháztartás egészének egyenlege szempontjából jelentős bizonytalanságot hordozónak minősítette az önkormányzati szektort.
(Forrás: www.asz.hu)