Újpest Moszkvában

  •  
  •  
  •  

Legutóbb Moszkvában nyílt meg Bernolák Béla Budapest blendén át című, Újpestet is megmutató fotókiállítása, amely remek kedvcsináló lehet mindazok számára, akik úgy döntenek, hogy az orosz fővárosból Magyarországra látogatnak.

A hat újpesti képpel kiegészített tárlat május közepén nyílt meg a moszkvai Balassi Intézetben, és egészen június végéig lesz látható.
Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes megnyitó-méltató beszédében emlékeztetett: ez a kiállítás tavaly januárban Újpesten nyílt meg először, azóta pedig több helyen, köztük az országgyűlési képviselői irodaházban is bemutatták.
– Béla a Budapesti Rendőr-főkapitányság dolgozója, hobbiból fényképez. Munkája kapcsán olyan helyekre is lehetősége van eljutni, ahová másoknak nincs – mondta a kiállítót méltatva. – Sokan úgy gondolják, Budapest Európa, sőt a világ egyik legszebb városa. Azért hoztuk ide ezt a kiállítást, hogy a moszkvaiak örömmel tekinthessék meg, már csak azért is, mert a moszkvaiakat és a budapestieket ezer múltbéli szál köti össze – összegzett. 
A főpolgármester-helyettest követően Meichl Géza dandártábornok oroszul köszöntötte a rendkívül népes közönséget. Többek között azt mondta, örömére szolgál, hogy kollégái között fotós is található. A tárlat kettős benyomást kelt benne: egyfelől jól ismert helyeket, épületeket ábrázol, amelyek képeslapon is megvehetők, másfelől teljesen más üzenetet, ritmust, harmóniát képvisel: a képek készítője olyan helyeken fotózik munkája révén, ahová más nem jut el. 
A dandártábornok után Bernolák Béla szólt az érdeklődőkhöz. Felidézte, hogyan és mikor kezdte a fényképezést, majd hozzátette: az előbb említett helyekről készített fotók mellett vannak séta, kirándulás alkalmával megörökített felvételek, valamint hozott néhányat szűkebb hazájáról, Újpestről is. A fotók technikája is figyelemre méltó: a keretezetlen képeket művészi vászonra (lényegében műanyagra) nyomtatták, a keretezett, Újpestet ábrázoló képeket pedig merített papírra – ismertette az eljárást Bernolák Béla, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül a kiállítás nem jöhetett volna létre.
Kép és szöveg: M. Orbán András