Újpest polgármesterének ünnepi beszéde

  •  
  •  
  •  

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt kitüntettetek!
Kedves vendégeink!
Örömteli alkalomból jöttünk össze a nyár naptár szerinti utolsó napján. A mai napon fejezzük ki elismerésünket és hálánkat az egész újpesti közösség nevében azoknak, akik kiemelkedően, példamutatóan sokat tettek, tesznek a városunkért.
Azért, hogy mindannyian szeressünk Újpesten élni.
Nyár elején zárult le a második Újpesti Párbeszéd, amelynek során egyebek közt arról is megkérdeztük az újpestieket, hogy mi lenne az a jelmondat, amely szerintük leginkább kifejezi Újpest lényegét. A sok lehetőség közül elsöprő többséggel lett első az a mondat, hogy „Újpest, ahol szeretünk élni”. Ez számomra azt erősíti, hogy nagyon erős és életteli közösség a miénk. Ez a magyarázata, hogy bármilyen nehézség, válság dúl körülöttünk, mi újpestiek szeretünk élni, és szeretünk itt élni.
Hogy mi lehet ennek a titka?
Én úgy vélem az, hogy mi nem egyik problémától a másikig tengődünk. Mi észrevesszük a jó dolgokat az életben, egymásban, a városunkban, a mindennapokban.
Egyre többször találkozunk, szakítunk időt arra, hogy örüljünk annak, aminek lehet, odafigyeljünk egymásra, drukkoljunk egymásnak és a városnak, elismerjük egymás sikereit, megbecsüljük a kiválóságainkat, ünnepeljük őket.
Vagyis, mi – pedig minket is érint minden gond és baj, ami ma a világban van – mi nem lehajtott fejjel járunk. Ez hatalmas erőforrás ahhoz, hogy nehéz időkben is helytálljunk és fejlődjünk.

Újpest erős, mert erős az itt élők hite a közösségben. Újpest erős, mert ápolja értékeit. Újpest erős, mert elismeri a kiválóságot. Fölnéz azokra, akik életükkel, tetteikkel, eredményeikkel értéket teremtenek, értéket közvetítenek, illetve adnak tovább, és ezzel a közösséget szolgálják.
Mert kiemelkedő szolgálat az, ha valaki 60 éven keresztül hordja a friss, hűsítő szódát, s vele – különösen manapság – a gyermekkor, a fiatalság hangulatát az újpestieknek.
Kiemelkedő szolgálat az is, ha valaki gyerekeket készít fel egy nemzetközi környezetvédelmi versenyre, hogy aztán ezek a gyerekek a második helyet szerezzék meg. Maguknak, Újpestnek és a jövőnek.
Kivételes teljesítmény, ha valaki hosszú éveken keresztül magas színvonalon szórakoztat, és vezet kicsiket, s nagyokat a színház varázslatos világába.
Kiválóság, kivételes teljesítmény, és kiemelkedő szolgálat, ha valaki éjt nappallá téve, jó időben, rossz időben, akár sérülten is küzd a céljáért. Olyan célért, amely nemcsak magának, de szűkebb közösségének, Újpestnek és tágabb közösségének, az egész nemzetnek hoz dicsőséget.
Ahogy különleges, elismerésre és tiszteletre méltó, ha valaki vállalja azt, amire a neve kötelezi. Ápolja nagynevű őse örökségét, és továbbadja azt a magasztos tudást, amely kicseng a Himnusz dallamából.
Újpest hálás. Újpest erős és büszke, mert ilyen emberek lakják.
Köszönöm Önöknek, hogy Újpest az a hely, ahol szeretünk élni.
Szívből gratulálok mindannyiuknak a kitüntetéshez!