Újpest szerint a Kúria döntése csak a paragrafusoknak kedvez

  •  
  •  
  •  

A Kúria döntése szerint törvénysértő a hajléktalanok életvitelszerű közterületi tartózkodását tiltó fővárosi közgyűlési rendelet egyik mellékletének több pontja. Ez a kerületi tulajdonú közterületek megjelölését is érinti. Az önkormányzat szerint életszerűtlen, bürokratikus döntés született, amely valójában csak a paragrafusokra van tekintettel, a jogkövetők érdekeit egyáltalán nem szolgálja.

Az indokolásban a Kúria kifejtette: a melléklet a szabálysértési törvény felhatalmazásán alapul, annak keretei között állapíthat meg szabályokat. Az indokolás szerint számos közterület esetén nem állapítható meg, hogy milyen védett érték miatt jelölték ki azokat.

Nagy István alpolgármester szerint azonban a közterületi életvitelszerű tartózkodás számos megnyilvánulási formájával szép számmal találkozni Újpest olyan pontjain, ahol sokan megfordulnak.

– Egyes kolóniák tagjai erőszakosan kéregetnek az idősektől a piac környékén, szükségüket a templomkertben végzik, vagy felajánlják, hogy „vigyáznak” az autóra. Jó esetben nem karcolják össze. De sajnos magam láttam olyat, hogy valaki a saját vizeletében feküdt a padon, később pedig óvodások telepedtek le ugyanott – sorolja a deviáns magatartásformákat az alpolgármester.

Hozzáteszi, az önkormányzat pontosan ezeket a közösségi életből kirívó, járványügyileg is kifogásolható viselkedésmintákat figyelembe véve alkotott rendeletet. A többség szerint ugyanis a deviáns viselkedésformákat valamiképpen szabályozni kell, nem beszélve arról, hogy az idősek, gyerekek számára még ijesztő is lehet, ha ilyennel találkoznak.

Nagy István emellett rámutat arra is: vannak, akik önhibájukon kívül kerültek utcára, és akik hajlandóak rá, többféle segítséget vehetnek igénybe. (Ezek formáiról lásd keretes írásainkat.)

– Az önkormányzatnak jogkövető magatartást kell tanúsítania, és amennyiben van rá lehetőség, a szabályozást át kell dolgozni, illetve újat alkotni helyette. E nélkül ugyanis nehéz visszaszorítani azt a közösségellenes magatartást, ami sem a békés jogkövetők, sem pedig a fedél nélküliek érdekeit nem szolgálja – fűzi hozzá.

A Magyar Közlönyben megjelent kúriai határozat szerint a törvényellenesnek minősített pontokat május 31-ével semmisítik meg.

Bérlakás és szálló
Újpest Önkormányzata öt bérlakást ajánlott fel a fedél nélküliek részére. Az első tapasztalatok kedvezőek, ötből három bérlő problémamentesnek bizonyul, de kettőnek kisebb-nagyobb lakbérelmaradása van. Újpesten ezen felül három hajléktalanellátó működik, ahol mindig van férőhely.

Gond van a szemlélettel is
– Sokan gondolják úgy, hogy az államnak, önkormányzatnak kötelessége segítenie a bajbajutottakon. Azonban jól megfigyelhető az, hogy amíg valakit az utcán látva mindenki együtt érző, rögtön megváltozik az emberek hozzáállása, amint személyesen is érintettek lesznek. Jó példa erre, ha valahol pékség nyílik, vagy új lakók költöznek be, rögtön megszaporodik a bejelentések száma – mondja Nagy István. Hozzáteszi: a különböző tüntetéseken is rendre azok vettek részt, akik nem azokban a városrészekben élnek, ahol a hajléktalanok találhatók.

A szabályozást másutt is betarttatják
A közterületen történő életvitelszerű lakhatás, illetve a deviáns viselkedés szabályozása más országoktól, köztük Angliától sem idegen. Nagy István erre egy példát is kiemel: nemrégiben egy bezárt üzlet előtt fekvő férfit kértek fel a távozásra, aki ennek nem tett eleget. A kiérkező rendőröknek sem volt hajlandó igazolni magát. Előállították, amikor is kiderült, hogy nem csupán az adott közterületről, hanem bírósági ítélettel az egész városrészből ki van tiltva.

Többfajta segítség
A Twist Olivér Alapítványhoz akkor is lehet jelentkezni, ha éppen nincs szabad férőhely. Hétfőnként van felvételi – tudtuk meg Virág Tamás szakmai vezetőtől. Hozzátette: első körben maximum két évig lakhat valaki náluk. Nappali melegedőjük bármikor fogad vendéget, és abban is segítenek, ha valakit máshol kell vagy máshol tudnak elhelyezni.
– Változó az is, kinek milyen fajta segítségre van szüksége. Van, aki egészségügyi, kórházi ellátásra is szorul, míg más csupán nem szeretné az utcán tölteni az éjszakát. A közeli, váci út 102. szám alatti szállón mindig van felvétel, párokat is tudnak fogadni. Akik egyik fajta lehetőséggel sem élnek, azok számára az utcai gondozószolgálat jelenthet segítséget – mondja.

M. Orbán András