Újpest tényleg cool-Pest

  •  
  •  
  •  

Nyitva van a párakapu, csak bújjatok rajta – mondhatják az újpestiek, akik szinte gyermeki örömmel ismerkednek a hűvös párát adó kapuval a piacnál.

Isteni! Na, én itt maradok egész nap! – néhány megjegyzés azoktól, aki már átmentek az újpesti hűtő-párásásító kapu alatt az Újpesti Piac és Vásárcsarnoknál. Pillanatok alatt a piacra igyekvők kedvence lett az újpesti önkormányzat állított szerkezet, amelyet hétfő délelőtt adott át Rádi Attila és Molnár Szabolcs alpolgármester illetve Bartók Béla (Fidesz) frakcióvezető.

Már a működés első pillanatában kiderült, korosztálytól függetlenül élvezkednek az arra járók a hűs, finom permetben. A többség nem elégedett meg az egyszeri frissítő áthaladással.

A párakapu a hőérzetet 10-12 fokkal képes csökkenteni úgynevezett hőelvonás technikájával, amit természetes módon, párásítással ér el. A párakapu 70 bár légnyomással porlasztja a vizet, hajszálnyi csöveken át juttatja a levegőbe az 5-10 mikron nagyságú a hajszál keresztmetszeténél is kisebb vízcseppeket.  A nagy nyomás és a vízcseppek kis mérete miatt a pára nem nedvesít, a víz a levegőbe kerülve azonnal elpárolog.

Mint megtudtuk, a kapu véglegesen itt marad a téren, egész nyáron át szolgálja az újpestiek komfortját, és ősszel se szerelik le, csupán víztelenítik a hideg hónapokra. Addig pedig maga a kapu garantálja a hűsítő élményt.

Mint arról beszámoltunk, szombaton mobil párásítókat is üzembe helyezett az önkormányzat, amelyek szintén nagy népszerűségre tettek szert a hőségriadó idején. A városközpontban lévő párafúvók szintén az újpestiek rendelkezésére állnak.
(un)