Újpest-Városkapu Budapest 30 legfontosabb tere között

  •  
  •  
  •  

Városfejlesztési szempontból a 30 legfontosabb fővárosi közteret gyűjtötte össze a Studio Metropolitana. A városfejlesztő műhely legfrissebb kutatása Budapest és agglomerációs térségének, azaz a Budapest Metropolisz Régiónak a tereit vizsgálta meg civilek és szakértők bevonásával. A Fővárosban a Vérmező és a hozzá szervesen kapcsolódó Moszkva tér, Budapest térségében pedig a maglódi főtér újragondolása indulhat el hamarosan.

A Moszkva tér, a Várkert, a Király utca, a Szentendrei HÉV-végállomás és környéke, valamint a maglódi Petőfi tér is szerepel a Budapest Metropolisz Régió 30, fejlesztési szempontból legfontosabb közterülete között. A stratégiailag kiemelkedően fontos terek összegyűjtése egy többhónapos munka eredménye. Civil szervezetek, szakemberek, önkormányzatok és a terek használói, a lakók segítettek a 30 tér megtalálásában.

A 30 tér megtalálásához vezető út egyik állomása a novemberben megrendezett szakmai konferencia és workshop volt, amelyen meghatározták azokat a tereket, ahol a civil és gazdasági szereplők számára fontos funkciók egyaránt jelen vannak. Ilyen helyek egyebek mellett az Örs vezér tere és az Újpest-Városkapu is, de mind közül kiemelkedik a Moszkva tér, amelynek fejlesztését a lakosság is egyértelműen támogatná. Utóbbi tér a szakma véleménye szerint is a Budapest Metropolisz Régió (a Főváros és 60-80 km-es vonzáskörzete) legfontosabb és legjobb fejlesztési adottságokkal rendelkező köztere.

A 30T(ér) program keretében hirdették meg a Köz-Tér revitalizációs pályázatot is önkormányzatok számára, amelynek a fővárosi győztese a Vérmező lett, míg az agglomeráció közterei közül Maglód főtere, a Petőfi tér lett a befutó. A pályázat értelmében a két győztes tér tervezése a helyi közösség bevonásával indulhat meg a városfejlesztő műhely felajánlásából.

A pályázat 30 legfontosabb terének listája itt elérhető.