Újpest víztükörben

  •  
  •  
  •  

Lételemünk a víz címmel dokumentumkiállítás nyílt az Újpesti Városnapok rendezvénysorozat részeként, augusztus 30-án, pénteken a Polgár Centrumban. A szeptember 15-ig megtekinthető tárlat apropóját az új városi uszoda közelgő átadása szolgáltatta, de több kerek, „vizes” évfordulót is ünnepelt a város a tavalyi évben és idén egyaránt, amely elegendő muníciót biztosított a szervezőknek ahhoz, hogy e téma köré építsék fel, gyűjtsenek össze minden helyi, vízzel kapcsolatos emléket, dokumentumot, képzőművészeti alkotást.

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” –  Antoine de Saint-Exupéry sorait választották a kiállítás mottójául a szervezők.

Újpest, a vízparti település

A Lételemünk a víz címmel megnyílt kiállítás létrejöttének apropója összetett: az új, Káposztásmegyeren épülő uszoda közelgő átadása indította el a gondolatot, de több újpesti vizes évfordulót ült a város az elmúlt hónapokban is. Így idén 120 éve épült meg a Váci úti vízmű, 75 éve nyitott meg a Tungsram strand, 165 esztendeje indult meg itt a motoros hadihajózás, de tavaly ünnepeltük Újpest önálló vízrendszerének 100. és a főváros határozatának 125. évfordulóját, mely az újpesti Duna- partot a város részévé tette.

– Víz nélkül nincs élet, értéke semmihez sem fogható. Dokumentum- és képzőművészeti kiállításunk a víz sokszínűségét, a közös összefogást, annak eredményét, erejét és sikerét példázza a múlt, jelen és jövő megidézésével – hangsúlyozta a péntek esti tárlatnyitó bevezetőjében Hortobágyiné Török Rita, az Újpesti Kulturális Központ igazgatója, majd felkérte Wintermantel Zsolt polgármestert a kiállítás megnyitására.

A strandtól a hajógyártásig

A polgármester megnyitójában köszöntötte a megjelenteket, közülük külön kiemelve a városalapító, nagykárolyi eredetű grófi család leszármazottját, Károlyi Lászlót és feleségét, valamint Kovács Jenőt, Nagykároly polgármesterét, és feleségét, akik a formálódó testvérvárosi kapcsolat elmélyítése céljából érkeztek hozzánk csütörtökön és ennek köszönhetően vettek részt az ünnepségen.

– Hogy mennyire meghatározza Újpestet a víz? Nem csak a Duna folyik el mellettünk, kiválóan adva lehetőséget a hajózára és hajógyártásra, de van nálunk vízmű, illetve a város egyik szimbóluma a víztorony. A Dunaparton volt egy strandunk, amely ma méltatlanul áll régi helyén, de bízunk benne, hogy küzdelmünk nem hiábavaló arra, hogy ez ismét az újpestieké lehessen. Folytatva a sort elég, ha Közép-Európa egyik legnagyobb vizibirodalmára, az Aquaworldre gondolunk és beszélhetünk a régi uszodáról, amelyhez negatív élmények is kapcsolódhatnak, hiszen nem volt a miénk és bezárták, de hamarosan megnyílik egy új, amit már mi magunknak építünk és ezt remélhetően senki nem veheti el tőlünk – foglalta össze a város vízhez fűződő kapcsolatait megnyitójában a polgármester.

Ahogy Wintermantel Zsolt fogalmazott: a kiállítás méltón mutatja be a korábbi természeti adottságot, ipari emlékeket és az új fejlesztéseket egyaránt, bizonyítva azt, hogy valóban lételemünk a víz. 

A tárlat tablóin megjelennek az új uszoda építésének stációi mellett a Káposztásmegyeri Vízmű létrehozásával kapcsolatos egykori dokumentumok, Újpest vízi életének megannyi fotólenyomata, így a vízi sportokat, strandot, fürdőket, a Lidót és a mai modern változatát, az Aquaworldöt láttató fotók, valamint a helyi vizes élővilágot, természeti élőhelyeket bemutató installációk. Az érdeklődők a kiállítást megtekintve olyan érdekességeket is megtudhatnak, milyen vízzel kapcsolatos köztéri szobrok találhatóak Újpesten, hogy hány hajót építettek itt, hogyan bocsátották ezeket vízre.

G. R.