Újpesten is torkoskodnak

  •  
  •  
  •  

A mai nap a hagyomány szerint a Torkos Csütörtök, azaz a nagyböjt előtti utolsó lakmározás ideje.

E jeles napon egykor az emberek, készülve a kiadós húsvéti böjtölésre a legjobb, jellemzően farsangi fogások sorával kényeztették magukat. Ma reneszánszát éli a hagyomány, a Torkos Csütörtökön mindenki féláron lakomázhat egy jót kedvenc éttermében.

A néphagyomány szerint ezen a napon, annak ellenére, hogy a húsvéti negyven napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük, ismét szabad volt húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása miatt is. Néhány éve egyfajta vendéglői reklámfogásként élesztették újjá e hagyományt, amelyhez idén három újpesti étterem csatlakozott.

 - Az újpesti Kakukk Vendéglő évek óta részt vesz az országosan meghirdetett akcióban, így torkoskodni kívánók ezen a napon 50 százalék kedvezménnyel fogyaszthatnak minden kedvükre valót nálunk. Vendégeink körében népszerű az akció, jó előre minden asztalt lefoglalnak, idén is így történt. Ilyenkor vélhetően a kedvező árak miatt olyan ételek is bőséggel fogynak, mint a libamáj, a bélszín, a különböző steakek, amelyek egy átlagos napon kevésbé kelendőek – tudtuk meg Alberti Ferenc tulajdonostól.

G.R.