Újpesten járt a Nemzet Sportolója

  •  
  •  
  •  

Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornászt választották a Nemzet Sportolói társaságuk új, tizenkettedik tagjának. A választáson a Nemzet Sportolói többségétől a legtöbb szavazatot kapott sportolót, jelen esetben Magyar Zoltánt terjeszti a sportpolitikáért felelős miniszter a Kormány elé.

Az olimpiai bajnokkal az Újpesti Közéleti Televízió stúdiójában beszélgettünk.

– Mit éreztél, amikor megtudtad a hírt, értesültél a döntésről?
– Mondhatnám, hogy elakadt a szavam, majd’ leültem vagy éppen elérzékenyültem. De inkább örültem annak, hogy ekkora megtiszteltetés ért. Óriási, hogy bekerültem ebbe az illusztris társaságba, ahová a hatalmas bajnokok fogadtak maguk közé. Rendkívül boldog vagyok. Mindez azt jelenti, hogy elismerték sportpályafutásomat, a versenyzőit és a sportvezetőit egyaránt, ezért duplán mondok köszönetet mindenkinek.
Magyar Zoltán a hetvenes évek leghíresebb, egyben legnépszerűbb magyar sportolója, a lólengés újító világklasszisa. Vígh László fedezte fel, s vezette a sikerek útján. A Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő vándor elemeket ő mutatta be először a világon.
Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság szavazáson jelen lévő főtitkára szerint bölcsen döntöttek a Nemzet Sportolói.
– Többkörös szavazás végén esett a választás Magyar Zoltánra. A döntésnek, melyről én értesíthettem elsőként Zolit, nemcsak azért örülök, mert óriási tornász volt, hanem mert a MOB alelnökeként is hihetetlenül értékes munkát végez. Úgy versenyzőként, mint sportvezetőként példakép, méltó lesz a címre.

Gergely Gábor

Magyar Zoltán
Született: Budapest, 1953. december 13.
Eredményei: 2x olimpiai bajnok (1976 Montréal, 1980 Moszkva), 3x világbajnok (1974 Várna, 1978 Strasbourg, 1979 Fort Worth), 3x Európa-bajnok (1973 Grenoble, 1975 Bern, 1977 Vilnius)
Díjak, elismerések: Nyolcszor kapta meg „Az év magyar tornásza”, háromszor „Az év magyar sportolója” díjat, az FTC örökös bajnoka, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Magyar Örökség-díj, A magyar tornasport halhatatlanja és a Prima-díj tulajdonosa.