Újpesten járt az izraeli nagykövet

  •  
  •  
  •  

Ilan Mor, az Izraeli Állam magyarországi nagykövete Újpesten tett látogatást május 14-én. A diplomatát Wintermantel Zsolt polgármester és dr. Tahon Róbert jegyző fogadta a városházán.

Ilan Mort az épületben ismertették meg Újpest múltjával és jelenével. A nagykövet az elért kulturális, tudományos, ipari és sportsikereket hallva meghívta Újpest polgármesterét Izraelbe, Wintermantel Zsolt pedig, az Újpest FC szurkolójaként, a lila-fehér csapat egyik meccsére invitálta a futballkedvelő diplomatát. Ezt követően együtt koszorúzták meg a Mártírok utcai holokauszt-emléktáblát. 

A közös főhajtás után Ilan Mor és vendéglátói megtekintették az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményt, majd meglátogatták az Újpesti Zsinagógát. Itt Szerdócz Ervin rabbi fogadta a nagykövetet, aki előbb megnézte a templomot és környékét, majd koszorút helyezett el a zsinagóga melletti Mártírok Falánál, amely a holokauszt újpesti áldozatainak állít emléket. 

A program zárásaként Ilan Mor diákoknak tartott előadást a Károlyi István 12. Évfolyamos Gimnáziumban.

Ismerkedés a nagymúltú Újpesttel

„Budapesten dolgozó nagykövetként szerintem elsősorban nem az a dolgom, hogy az irodámban üljek, hanem inkább az, hogy megismerjem ennek a gyönyörű városnak a részeit, és az itt élő embereket. Nem beszélve arról, hogy a zsidóság múltja és jelene is szorosan kötődik Magyarországhoz és a fővárosához. Nagyon örülök, hogy közelebbről megismerhetek egy ilyen nagy múltú helyet, mint Újpest.” – mondta többek között az Újpesti Napló e heti lapszámában megjelenő exkluzív interjúban Ilan Mor nagykövet.