Újpestért Díj a Közművelődési Körben

  •  
  •  
  •  

Zenére hangolódtak az Újpesti Közművelődési Kör tagjai évadnyitó klubestjükön. Az est kezdetén Wintermantel Zsolt adott át Újpestért Díjat Andrejszki Judit régizene-orgona előadóművésznek

A művésznő a magyar régizenei élet emblematikus alakja. Iskoláit az újpesti Komjáth Aladár Utcai Zenei Általános Iskolában kezdte zenei tagozaton, zongora tanulmányait pedig a zeneiskola akkori igazgatónője, Hara Lászlóné növendékeként folytatta. Gyakran szerepelt a város ünnepségein, ének és zongorahangversenyeken elért eredményeivel Újpest hírnevét öregbítette. A Musica Profana és a Corvina Consort régizene együttes tagja. 2009-ben a régizene felől közelített a népzene felé és műhelymunkába kezdett Sebestyén Mártával. 2010 óta nemzetközi és hazai mesterkurzusokat tart. Andrejszki Judit Újpest zenei kulturális életének egyik meghatározó alakja, ma is gyakori előadó egyházi jótékonysági rendezvényeken.

Fotó: Lebovits György

Az ünnepélyes átadó után két újpesti fiatalember, Bárdi Szabolcs, „hangszerszobrász”, hegedű- és lantkészítő, a Magyar Hegedűkészítők Társaságának elnöke és Gollop Balázs Cremonában tanult hangszerkészítő mester avatta be a klubtagokat a vonóshangszer-készítés rejtelmeibe, a klubest házigazdájának, Dr. Somos Andrásnak, Újpest díszpolgárának vezetésével. A beszélgetéshez egy Újpesten élő muzsikus család zenéje adta az illusztrációt. Fellépett ugyanis egy nemzetközileg elismert hegedűművész házaspár: Gál-Tamási Zsombor, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának muzsikusa, és Gál-Tamási Mária, a Budapesti Fesztiválzenekar zenésze, valamint mesterkurzuson tanuló leányuk, Gál-Tamási Anna. Az ünnepi estet fogadás zárta.