Újpesti címere az utcatáblákon az óvodák, iskolák és orvosi rendelők homlokzatán

  •  
  •  
  •  

A városok jelképeinek használata nemes történelmi hagyomány. A jelképek nem csupán – sőt nem is elsősorban – díszítő elemek, sokkal inkább az együvé tartozás, a közös gyökerek megtestesítői. A lokálpatrióta városi közösségeknek mindig is fontos volt identitás-tudatuk kifejezése, a közösség összetartó erejének kinyilvánítása érdekében saját jelképeik – a címerek és a zászlók – alkalmazása.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Nem véletlen, hogy Újpest rendezett tanácsú város egyik első rendelkezése éppen a város címerének megállapítása volt és hogy az erre az intézkedésre vonatkozó veretes szöveget Dr. Ugró Gyula nyugalmazott polgármester legendás monográfiájában is fontosnak tartotta megemlíteni.

Ez az érzés motiválta a „Címer rendelet” kezdeményezőjét Dr. Trippon Norbert alpolgármestert is, amikor tavaly a Képviselő-testület elé terjesztette javaslatát. Mint mondta, azért kezdeményezte az Újpesti címer minél szélesebb körben történő kihelyezését, utcatáblákon való megjelenítését, mert a város történelmében mindig is jelentős szerepet játszott a lokálpatriotizmus, a lokálpatrióta értékrend, amely napjainkban is erős. Úgy gondolja, hogy az újpesti címer valamint az újpesti zászló az Újpesthez tartozás, és az együvé tartozás jelképei.

Mára már az utcatáblákon túl az iskolák, óvodák és orvosi rendelők homlokzatán is megjelenik a városi címer, sőt a város határában az újpesti zászlók is jelzik, hogy Újpesten vagyunk. Mára már az újpesti címer és lobogó nemcsak az ünnepek, hanem a mindennapok részévé vált!