Újpesti diákok a Parlamentben

  •  
  •  
  •  

Még ebben a tanévben minden hónapban egy-egy alkalommal ötven-ötven újpesti diák előtt nyílik meg a Parlament kapuja. A látogatás-sorozatra Wintermantel Zsolt polgármester, Újpest országgyűlési képviselője teremtett lehetőséget múlt évi kezdeményezésével.

Újpest polgármesterének meggyőződése, hogy amennyiben a Parlament épületébe eljutó diákok szakavatott vezetés során személyesen ismerhetik meg az ország jelképévé is vált épületét és láthatják, hol dolgozik az országgyűlés, az sokkal többet ér, mintha a televízióból tájékozódnak.

Január 27-én az Erzsébet Utcai Általános Iskola kisdiákjai, 3. és 4. osztályban tanulók és tanáraik vendégeskedtek a Tisztelt Házban. Halaszthatatlan elfoglaltsága miatt – legnagyobb sajnálatára – a vendégeket ez alkalommal nem tudta Wintermantel Zsolt köszönteni, az önkormányzat nevében Hladony Sándor (Fidesz) önkormányzati képviselő várta a diákokat, akiket aztán idegenvezető kalauzolta őket végig. A tanulók átestek a beléptetési rendszeren, majd rövid sétával a főlépcsőn át haladva kezdték meg az ismerkedést. Megcsodálták a magyar koronázási ékszereket, ámulva hallgatták viszontagságos történetüket.  A kupolateremből az ülésteremig megannyi élményen keresztül vezetett útjuk. A parlamenti folyosón felhangzott az anekdota arról, hol volt kénytelen hagyni anno Mikszáth Kálmán és a többi honatya a félig elszívott szivarját…

A parlamenti látogatás ezúttal is nagy élményt jelentett, majd a diákok Wintermantel Zsolt által aláírt emléklapot vehettek át búcsúzóul. Februárban újabb diákok indulnak Újpestről látogatóba a Kossuth-térre.