Újpesti diákok az ország házában

  •  
  •  
  •  

Ezúttal a Homoktövis Általános Iskola hetedikes diákjai látogattak el az ország házába. Március 17-én délelőtt kilenc órakor léptek be a Homoktövis Általános Iskola diákjai a Kossuth tér felőli bejáraton az épületbe, hogy körbejárják a termeket. A társaságot elkísérte Hladony Sándor önkormányzati képviselő is.

Mint a helyszínen megtudtuk, tanárok és diákok egyaránt örömmel fogadták a hírt, mely szerint Wintermantel Zsolt polgármester, országgyűlési képviselő parlamenti látogatásra invitálja az iskolásokat. Ment a tanakodás, hogy melyik osztály menjen. Végül az a döntés született, hogy a hetedikesek nézhetik meg belülről is az épületet.
Újpesti diákok a parlamentben
Két osztály negyvennégy tanulója jelent meg a helyszínen, hiányzó alig akadt. A két osztályfőnök: Vargáné Bezzeg Magdolna és Roskovánszki Zita felügyelte a gyerekeket, akik mindvégig csendben hallgatták az idegenvezető hölgyet. Az ismertetőből többek között megtudhatták a diákok, miért pont kilencvenhat, hármas osztású díszlépcső visz a magasba, mennyi aranyat használtak fel a belső tér díszítésére. Csak ámultak a gyerekek, amikor kiderült, hogy a hatalmas csillárba felülről, a zárt térből másznak be a villanyszerelők, amikor a kiégett izzókat cserélik. A történeti visszatekintésben a kétkamarás parlament is szóba került, amit bizonyára hasznosítanak a gyerekek tanulmányaik során.
Újpesti diákok a parlamentben
A Szentkoronát egészen közelről akarták nézni a diákok, ezért körbevették az ereklyét, már-már a védősávba léptek. Ez nem azt jelenti, hogy fegyelmezetlenek lettek volna, érthető volt a kíváncsiság, mégis vigyázni kellett, nehogy beinduljon a riasztó. Nem indult be.

Minden második nebuló mobiltelefont szorongatott, készültek a fényképek. Közben egyre többen lettek a diákok, mert egy gyáli, kisiskolásokból álló csoport is hozzácsapódott az újpestiekhez.
Újpesti diákok a parlamentben
A patkó alakú üléstermet is megnézték az ifjak, és itt is érdekes információkkal lettek gazdagabbak: megismerhették a szellőző rendszer és a szavazógép működését, s azt is, miként érvényesülnek a szlavóniai tölgyfa meleg barna tónusai.
Újpesti diákok a parlamentben
A látogatás végén a Homoktövis Általános Iskola diákjai egyöntetűen állították, maradandó élménnyel gazdagodtak. Még azok a gyerekek is lelkesen beszéltek a látottakról, akik már korábban, harmadikosként jártak a parlamentben. Az esemény alkalmából minden tanuló kapott egy szép emléklapot, amelyen Wintermantel Zsolt polgármester, országgyűlési képviselő aláírása szerepel.

Á.T.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}